Úspešný rok pre policajtov: Vlani objasnili približne každý druhý trestný čin

NETKY.SK • 28 Január 2014, 15:58 • 2 min
Úspešný rok pre policajtov: Vlani objasnili približne každý druhý trestný čin

BRATISLAVA – Približne každý druhý trestný čin sa polícii podarilo vlani objasniť. V policajných štatistikách za rok 2013 registrujú 89 677 trestných činov, čo je o 674 menej než v roku 2012. Z tohto počtu vyriešili 48 723 prípadov, medziročne o 840 viac. Objasnenosť tak vlani dosiahla 54,33 percenta.

slovakia

left justify in out

 „Je to jedno z najlepších čísel za uplynulých desať rokov,“ vyhlásil policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede. „Úroveň nápadu trestnej činnosti má klesajúcu tendenciu už niekoľko rokov, je určite stabilizovaná, a darí sa nám zlepšovať aj druhú oblasť, a to percento prípadov, ktoré sme objasnili,“ hodnotil dnes stav kriminality Gašpar.

Najvyšší podiel na trestnej činnosti mala majetková kriminalita, polícia hovorí o 38 750 prípadoch, objasnenosť sa tu pohybuje na úrovni 38,75 percenta. Násilných trestných činov bolo vlani 6 003. „Je to pokles o 604 trestných činov, čo vnímam ako pozitívnu vec. Čím je týchto trestných činov menej, tým by sa mal občan cítiť bezpečnejšie,“ dodal policajný šéf. Objasniť sa podarilo takmer 74 percent takýchto prípadov. 

Za minulý rok evidujú policajti 78 vrážd, z toho desať pokusov, objasnili 51 prípadov. Dodatočne objasňujú aj vraždy spáchané v iných rokoch, vlani takto vyriešili 16 starších vrážd, informoval prvý policajný viceprezident Milan Lučanský. Lúpeží bolo vlani 836, z toho objasnili 478. Najviac lúpeží je v Bratislave, najčastejšie sú pouličné lúpeže. Banky navštívili vlani lupiči v 21 prípadoch, deväť sa podarilo objasniť. 

Medziročne ubudlo kradnutých áut. Vlani zmizlo 2 431 motorových vozidiel, z toho 565 prípadov vyriešili. V roku 2012 bolo ukradnutých áut 2 546. „Situácia sa výrazne zlepšila oproti obdobiu spred desiatich rokov,“ tvrdí Gašpar. Objasnenosť je pri krádeži áut približne 23 percent, s čím podľa Gašpara nie sú spokojní. Minulý rok sa najviac kradli autá značky Škoda a Volkswagen. Najvyšší nárast v počte ukradnutých áut však zaznamenala značka Land Rover. Vlani ukradli 29 áut, rok predtým len päť vozidiel. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona