Úspešní aj v čase krízy, rebríček najbohatších Nemcov

NETKY.SK • 11 Október 2012, 14:00 • 2 min
Úspešní aj v čase krízy, rebríček najbohatších Nemcov

Úspešní aj v čase krízy, rebríček najbohatších Nemcov - Svet Dolná polovica domácností disponuje jedným percentom bohatstva, kým 10 % najmajetnejších patrí z neho viac ako 50 %. Dlhová kríza v eurozóne nemá negatívny vplyv na majetok nemeckých superboháčo

slovakia

left justify in out

img

Dolná polovica domácností disponuje jedným percentom bohatstva, kým 10 % najmajetnejších patrí z neho viac ako 50 %.

 Dlhová kríza v eurozóne nemá negatívny vplyv na majetok nemeckých superboháčov. Sto najmajetnejších z nich zaznamenalo vlani podľa najnovšieho vydania nemeckého týždenníka Manager Magazin 4-% prírastok na svojich účtoch a hodnota ich imania vzrástla na 320 miliárd eur.

Pravda, ich majetok nerastie neustále dynamicky. Aj ich poškodila finančná a hospodárska kríza z roku 2008. V ňom dosiahlo ich bohatstvo rekordnú hodnotu 324 miliárd eur. Podľa odhadov expertov by mali nový rekord vytvoriť ešte v tomto roku.

Najbohatší Nemec je Karl Albrecht


Najbohatším Nemcom zostáva 92-ročný Karl Albrecht, ktorému patrí sieť diskontných predajní Aldi Süd. Disponuje majetkom za 17,2 miliardy eur. Na druhom mieste sú Albrechtovi synovci Berthold a Theo jr. so 16 miliardami eur, ktorí prevzali majetok Aldi Nord po svojom zosnulom otcovi Theovi Albrechtovi. 

Darí sa aj Dieterovi Schwarzovi a jeho podnikateľskej skupine. Z nej je najznámejšia obchodná sieť Lidl. Schwarzov majetok sa odhaduje na 12 miliárd eur. 

Ako je na tom rodina Brenninkmeijerovcov?


Ešte viac bohatstva ako majiteľ Aldi Süd nahromadila rodina Brenninkmeijerovcov, ktorej patrí sieť módnych obchodov C&A. Jej majetok je 21,5 miliardy eur. Manager Magazin uvádza, že rodina je mnohopočetná a nie je jasné, ktorá časť z nej majetkom disponuje. Preto ju zostavovatelia zoznamu začlenili do osobitnej skupiny. V nej sa s 13 miliardami eur nachádza aj rodina Henkelovcov, ktorá má niekoľko sto členov, ale aj rodiny Siemensovcov a Mieleovcovi. 


Klan Schleckerovcov stratil


V hodnotenom období sa však udialo aj niekoľko silných poklesov bohatstva. Najviac ho stratil klan Schleckerovcov, ktorému sa po krachu zmenšil majetok z 1,9 miliardy eur na 40 miliónov eur. Bratia Albrechtovci schudobneli o 750 miliónov eur, ale ich druhou pozíciou to neotriaslo.

V elitnom klube je aj Franz Beckenbauer


Na 500. miesto sa dostal so 150 miliónmi eur bývalý futbalista Franz Beckenbauer. Zo športovcov je v Nemecku najbohatší Michael Schumacher so 600 miliónmi eur na 178 mieste.

Hodnota majetku 500 najbohatších Nemcov prekročila 500 miliárd eur, čo je viac ako ročný hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska.

Majetným sa v Nemecku skutočne darí. Potvrdzuje to aj najnovšia správa spolkovej vlády o bohatstve a chudobe v krajine. Dolná polovica domácností disponuje jedným percentom bohatstva, kým 10 % najmajetnejších patrí z neho viac ako 50 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies