Úspešne otestovali lietadlo, z ktorého budú štartovať rakety

NETKY.SK • 14 Apríl 2019, 09:40 • 2 min
Úspešne otestovali lietadlo, z ktorého budú štartovať rakety

LOS ANGELES - V Spojených štátoch v sobotu prvýkrát úspešne otestovali nové lietadlo Stratolaunch, ktoré by sa malo v budúcnosti používať na vynášanie rakiet do stratosféry.

slovakia

left justify in out

Ide o projekt spoluzakladateľa Microsoftu Paula G. Allena, ktorý zomrel v októbri minulého roku na rakovinu. Lietadlo, ktoré má dva trupy, šesť motorov a rekordné rozpätie krídel 117 metrov, odštartovalo v sobotu z Mohavskej púšte, vo vzduchu bolo dve a pol hodiny, dosiahlo výšku 5 181 metrov a maximálnu rýchlosť 304 kilometrov za hodinu.

„Bola to pre mňa veľmi emocionálna chvíľa, vidieť vzlietnuť tohto obrovského vtáka a vidieť, ako sa pred mojím zrakom napĺňa sen Paula Allena,“ vyhlásil po úspešnom lete riaditeľ Stratolaunch Systems Corp. Jean Floyd. „ Po štarte som zašepkal ´ďakujem´ smerom k Paulovi za to, že mi umožnil byť súčasťou tohto významného úspechu,“ dodal šéf firmy.

Firma Stratolaunch sa len nedávno vzdala myšlienky, že bude vyrábať aj vlastné rakety a rozhodla sa, že bude do stratosféry vynášať rakety Pegasus-XL spoločnosti Northrop Grumman.

Na jedno lietadlo Stratolaunch, do priestoru medzi jeho dvoma trupmi, sa naraz zmestia až tri takéto rakety. Tie by malo lietadlo vyniesť do výšky 10 668 metrov, kde aktivujú svoje vlastné motory a odštartujú na orbit.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona