Úspechy počas predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie

NETKY.SK • 27 Február 2017, 16:31 • 2 min
Úspechy počas predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie

BRATISLAVA - Počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ) finančná správa predsedala skupine pre colnú spoluprácu. Medzi priority tejto skupiny patrili spolupráca colných správ v boji proti terorizmu a výmena colných informácií s tretími krajinami.

slovakia

left justify in out

Polročné slovenské predsedníctvo v Rade EÚ prinieslo úlohy aj pre finančnú správu. Išlo predovšetkým o podporu Ministerstva financií SR pri vedení rokovaní v pracovných skupinách pre daňové otázky a colnú úniu. Zároveň sme viedli rokovania pracovnej skupiny pre colnú spoluprácu.

 

Počas nášho predsedníctva sa uskutočnilo druhé pilotné rokovanie vysokých predstaviteľov colných správ, témou ktorého bola úloha colníctva v boji proti terorizmu a možnosti zlepšenia financovania colníctva v oblasti budovania IT systémov a technického vybavenia na vonkajšej hranici. Závažnosť a strategická povaha tém, ktorým musí colníctvo permanentne čeliť, ako aj absencia stálej štruktúry na vysokej úrovni pre oblasť colníctva, viedli k odsúhlaseniu nášho návrhu na zriadenie stálej platformy generálnych riaditeľov colných správ na riešenie strategických otázok colníctva v Rade EÚ.

 

V záujme zlepšenia zastúpenia EÚ v medzinárodných organizáciách sa členské štáty dohodli na návrhu neformálnej dohody o postupe pre nomináciu spoločného kandidáta na manažérske pozície v Svetovej colnej organizácii (WCO), vrátane postu generálneho tajomníka. Nastolili sme aj závažnú otázku potreby zlepšenia výmeny colných informácií s tretími krajinami. 

 

Najväčším podujatím, ktoré finančná správa organizovala, bola trojdňová medzinárodná konferencia s témou „Schválený hospodársky subjekt“, ktorej sa zúčastnilo viac než 150 zástupcov colných správ z celého sveta, súkromného sektora i medzinárodných organizácií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies