Úspech mladého Slováka: Film 24-ročného Košičana kvalifikovaný na Oscara!

NETKY.SK • 7 Január 2019, 14:47 • 2 min
Úspech mladého Slováka: Film 24-ročného Košičana kvalifikovaný na Oscara!

NITRA - Filmový klub v Nových Zámkoch uvedie 8. januára dokumentárny film Oymyakon: Príbeh najstudenšieho obývaného miesta, ktorý Americká filmová akadémia umení a vied kvalifikovala na nomináciu na Oscara v kategórii krátky dokument.

slovakia

left justify in out

Dostal sa tak medzi približne 80 filmov, ktoré majú šancu získať nomináciu na najprestížnejšiu filmovú cenu. Tvorca filmu – 24-ročný rodák z Košíc Dominik Bari – sa stal prvým Slovákom v histórii, ktorý bude mať možnosť bojovať o nomináciu na Oscara za dokument. V Nových Zámkoch vystúpi na pódiu spolu so slovenským filmovým kritikom a publicistom Petrom Konečným.

 



Dominik Bari študuje na Národnej filmovej škole v Londýne. „Okrem toho, že v USA dokument pomohol spropagovať aj Leonardo DiCaprio prostredníctvom svojej nadácie, získal niekoľko ocenení a dostal sa aj do oficiálnych selekcií na medzinárodných filmových festivaloch v Los Angeles, Berlíne, Viedni, Prahe či Ríme. Veľmi sa teším, že o vysielacie práva na dokument prejavilo záujem niekoľko televízií a bude sa vysielať asi v 14 krajinách sveta,“ napísal Bari o dokumente na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti.

Dedina Oymyakon na Sibíri v Rusku je najchladnejším trvale obývaným miestom našej planéty. Cez zimu tu teploty klesajú pod mínus 60 stupňov Celzia, cez leto býva aj viac ako plus 30 stupňov. Najnižšia teplota, ktorú tu namerali, bola mínus 71,2. V dokumente Dominika Bariho sa diváci napríklad dozvedia, že mladší žiaci v dedine nemusia ísť do školy, keď je vonku väčšia zima ako mínus 52 stupňov a starší žiaci môžu zostať doma od mínus 56 stupňov Celzia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies