Úspech Korben Dallas Symphony s hosťujúcou Anetou Langerovou

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 12:37 • 2 min
Úspech Korben Dallas Symphony s hosťujúcou Anetou Langerovou

TRENČÍN - Islandská diva Björk bola v sobotu večer (11.7.) hviezdou tretieho, záverečného dňa trenčianskeho festivalu Bažant Pohoda 2015.

slovakia

left justify in out

Hneď po nej bol zo strany domácich interpretov vrcholom večera koncert Korben Dallas Symphony. Pred pódiom sa tlačil určite rovnaký počet tisícov fanúšikov ako pri koncerte islandskej hviezdy. Líder kapely Juraj Benetin to z pódia okomentoval slovami: "Sme šťastní, že je vás tu toľko, nevidím ani na koniec zaplnenej plochy."

 

Vystúpenie trojčlennej kapely v sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Slava Solovica ponúklo známe skladby "korbenov" v aranžmánoch pre symfonický orchester. Okrem skladieb z dvoch úspešných albumov mala na festivale premiéru nová pieseň s názvom Sen, ku ktorej si prizvali na pódium českú speváčku Anetu Langerovú. Úspech tejto piesne v podaní dvojice Benetin – Langerová, ako aj celého koncertu bol viac ako zaslúžený. Projekt mal premiéru minulý rok v júni na festivale Viva Musica.

 

Skupina Korben Dallas vznikla v roku 2010, názov si dala podľa hlavnej postavy z filmu Piaty element. Tvoria ju gitarista a spevák Juraj Benetin, basgitarista Lukáš Fila a bubeník Ozo Guttler. Hoci kapela je na scéne iba päť rokov, získala už viaceré úspechy. Debutový album Pekné cesty (2011) vznikol ako živá nahrávka z koncertu. Výraznejšie sa presadila s druhým albumom Karnevalová vrana z roku 2013, na Radio_Head Awards 2013 získala ocenenie za najlepší album, singel (Otec) a najlepšiu koncertnú kapelu. V októbri 2014 skupina vydala tretí album Banská Bystrica, získala zaň ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii rock, pop, jazz.

 

"Minulý rok sme mali 75 koncertov, čo sa ledva dalo zvládnuť. Tento rok sme si vybrali to najlepšie z ponúk, to úplne najlepšie bolo práve dnes. Je to obrovská vec, koncert sme brali veľmi vážne, hrať s orchestrom je pre nás veľmi náročné, piesne sú úplne prerobené a nie sme zvyknutí hrať ich v tejto forme. Na pódiu nás bolo 33, bolo to ťažké, ale krásne," uviedol pre TASR líder kapely Juraj Benetin.

 

"Chlapci ma oslovili, aby som s nimi naspievala pieseň Sen. Pri pracovnom výlete na Slovensko sme sa stretli a po krátkom rozhovore bolo jasné, že s chcem s nimi pracovať. Mali pripravenú pieseň, ktorá sa mi veľmi dobre spieva. Prvýkrát sme sa stretli pred mesiacom a dnes sme ju spievali prvýkrát. Ešte ju ani nemáme nahranú," doplnila pre TASR Aneta Langerová.

 

Úspešné vystúpenie absolvovala skupina Le Payaco, ktorá naštartovala druhú etapu svojej muzikantskej dráhy po šesťročnej pauze práve na Pohode. Majitelia hitov Sadni si mi na kolená či Dobrý večer priatelia vydali pred týždňom nový album Dnes je ten deň a pesničky z neho popri známych hitoch aj z pódia zazneli.

 

"Nová platňa je taká payacovská, zaznamenáva našu intenzívnu tvorbu za posledné dva roky. Desať rokov prešlo od predchádzajúcej platne Všetko sa dá zjesť, potom sme sa rozišli, vstali sme z popola. Tešíme sa z nového albumu, začíname koncertovať a opäť nás hudba veľmi baví. Bolo ťažké naviazať na predchádzajúcu etapu, bola to nová výzva a podstatné je to, že sme dostali chuť znova to skúsiť. Myslím že sme dobre urobili, uvidíme, ako novú platňu prijmú fanúšikovia," povedali pre TASR gitarista a spevák Tomáš Sloboda a bubeník Juraj Vitéz.

 

Le Payaco vznikli v roku 1996 a postupne sa stali jednou z najvychytenejších domácich koncertných skupín. Stihli vydať štyri albumy – Le Payaco (1999), Okná vesmíru dokorán (2001), Niečo je zlodej (2003) a Všetko sa dá zjesť (2005), z ktorých vzišli takmer dve desiatky úspešných singlov. Na svojom konte majú aj EP platňu Za lyžicu medu (2002). V roku 2006 odišli zo scény, vrátili sa v lete 2012. V októbri 2013 vydali kompiláciu Jukebox a v júli 2015 nový album Dnes je ten deň.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona