Úspech dvadsaťjednotky vynikajúcou vizitkou Fortuna ligy

NETKY.SK • 9 September 2014, 17:26 • 2 min
Úspech dvadsaťjednotky vynikajúcou vizitkou Fortuna ligy

BRATISLAVA - Futbalisti slovenskej reprezentácie do 21 rokov zásluhou pondelkového víťazstva 1:0 v Tilburgu nad domácimi Holanďanmi postúpili do baráže kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2015 tejto vekovej kategórie v Česku.

slovakia

left justify in out

Viacero stabilných členov základnej zostavy SR "21" hráva pravidelne najvyššiu domácu súťaž. Úspešné účinkovanie zverencov Ivana Galáda v 3. skupine kvalifikácie sa zrodilo najmä na základe výkonov hráčov z Fortuna ligy. Práve prínos najvyššej slovenskej súťaže pre národný výber SR do 21 rokov vyzdvihol v tlačovej správe aj prezident jej riadiaceho orgánu Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák.

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov senzačne triumfovali v 3. kvalifikačnej skupine o postup na budúcoročné ME v Česku. Vďaka tomu postúpili do baráže, kam sa prebojovalo 10 víťazov skupín a štyria najlepší z druhých miest. Tí sa pobijú o sedem miesteniek na kontinentálny šampionát, ôsmym účastníkom je Česko, ktoré má ako organizátor turnaja miestenku istú.

 

Na senzačnom úspechu zverencov trénera Ivana Galáda má leví podiel aj naša najvyššia súťaž. V nej sa totiž drvivá väčšina súčasného kádra reprezentačnej dvadsaťjednotky kreovala a viacerí v nej pôsobia dodnes. Rukolapným dôkazom toho, akú zásluhu má Fortuna liga na úspechu galádovcov, je najmä gólová štatistika. Mladí Slováci totiž v kvalifikácii celkovo nastrieľali 19 gólov, pričom až o 16 z nich sa postarali hráči z našej najvyššej súťaže. „Je to vynikajúca vizitka Fortuna ligy. V žiadnom prípade našu súťaž nemožno odcudzovať, veď táto štatistika je jasným dôkazom toho, že má kvalitu a oplatí sa na ňu chodiť," povedal na margo streleckej potencie fortunaligových mladíkov prezident Únie ligových klubov (ÚLK), ktorá riadi našu najvyššiu súťaž, Ivan Kozák. 

 

Jedným dychom treba dodať, že o skvelé výsledky sa pričinili aj ostatní, a teda nielen tí, ktorí dávali góly. Z 26 hráčov, ktorí zasiahli do kvalifikácie, bolo až 17 z našej ligy a zaujímavosťou je, že v základnej zostave, ktorá nastúpila na pondelňajší duel v Holandsku, figurovalo až osem hráčov z Fortuna ligy, deviaty zasiahol do hry v priebehu zápasu. "Pokojne môžem skonštatovať, že počas celej kvalifikácie tvorili gro reprezentačného tímu hráči našej najvyššej súťaže. Nebojím sa dokonca povedať, že základným kameňom úspechu boli práve oni. Na druhej strane je pravda, že Fortuna liga sa omladzuje, no futbalisti zo súčasného kádra reprezentácie do 21 rokov, ako napríklad Schranz, Zreľák, Paur, Škvarka, Niňaj, Rusov, ale i viacerí ďalší sú už v tomto mladom veku osobnosťami svojich klubov. Je teda potešiteľné, že to už nefunguje u nás tak ako ešte v nedávnej minulosti, keď mali hráči problém ,presedlať´ z juniorského futbalu na seniorský a hrávali len sporadicky. Samozrejme, obrovskú zásluhu majú na tom samotné kluby,“ pokračoval Ivan Kozák. 

 

„Spoločne sa tešme z úspešného účinkovania slovenských klubových zástupcov v pohárovej Európe, zo spomínaného vynikajúceho úspechu reprezentácie do 21 rokov, ktorá to dotiahla až do baráže európskeho šampionátu, a samozrejme, z vydareného vstupu seniorského áčka do kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy v roku 2016 vo Francúzsku, keď sa zverencom trénera Jána Kozáka podarilo zdolať silnú Ukrajinu na jej pôde 1:0,“ dodal na záver prezident ÚLK. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies