Úspech amerických vedcov: Vyhynutú rastlinu popísali na základe fosílií kvetov v jantári

NETKY.SK • 16 Február 2016, 15:56 • 2 min
Úspech amerických vedcov: Vyhynutú rastlinu popísali na základe fosílií kvetov v jantári

BRATISLAVA - Americkí vedci popísali doteraz neznámy druh už vyhynutej rastliny na základe dvoch fosilizovaných kvetov, ktoré sa zachovali v jantári starom 15 až 45 miliónov rokov.

slovakia

left justify in out

George O. Poinar Jr. z Oregon State University a Lena Struwe z Rutgers University nazvali nový druh Strychnos electri, pričom jeho popis zverejnili v časopise Nature Plants.


Poinar objavil spomínané dva kvety spolu s ďalšími približne 500 fosíliami ešte v roku 1986 počas expedície v Dominikánskej republike. Poinar je však entomológ, a tak väčšina z týchto fosílií predstavovala pozostatky hmyzu. Vedec sa tak k skúmaniu kvetov dostal až vlani. Na rozdiel od väčšiny pozostatkov rastlín, ktoré sa zachovali v jantári, sú tieto kvety takmer kompletné. Poinar ich preto nafotil vo vysokom rozlíšení a snímky zaslal Struwe. "Tieto kvety vyzerajú, akoby práve spadli zo stromu. Myslel som si, že by mohlo ísť o nejaký druh rodu Strychnos, a preto som ich poslal Lene, keďže ona je expertkou na tento rod," uviedol Poinar. Struwe následne porovnala štruktúru týchto kvetov so všetkými približne 200 známymi druhmi tohto rodu, ktoré rastú v trópoch celého sveta. Následne zistila, že ide o doteraz neznámy druh, ktorý potom s Poinarom popísali a pomenovali. Strychnos electri bol pravdepodobne ako takmer všetci zástupcovia tohto rodu jedovatý ker, strom alebo liana. Druhy rodu Strychnos obsahujú rôzne alkaloidy vrátane strychnínu.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies