ÚŠP sa vyjadril k možnej manipulácii svedkov. Kyseľ dúfa, že sa vyšetrovatelia nenechajú znechutiť

NETKY.SK • 28 Máj 2021, 20:13 • 2 min
ÚŠP sa vyjadril k možnej manipulácii svedkov. Kyseľ dúfa, že sa vyšetrovatelia nenechajú znechutiť

BRATISLAVA - Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) neevidujú žiaden dôkaz o manipulácii s dôkazmi alebo o snahe zosúlaďovať výpovede spolupracujúcich obvinených či svedkov.

slovakia

left justify in out

Ako skonštatoval zástupca špeciálneho prokurátora Peter Kysel, prokurátori sú presvedčení, že trestné stíhania pracovnou skupinou "Očistec" sú vedené v súlade s Trestným poriadkom a za plného rešpektovania práv obhajoby.

 

Reagoval tak na štvrtkové vyhlásenie vyšetrovateľov a operatívnych pracovníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z pracovnej skupiny "Očistec", v ktorom sa dôrazne ohradili voči útokom spochybňujúcim integritu nimi vedených trestných stíhaní. Stanovisko Kysela poskytol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

 

img


"Výpovede spolupracujúcich obvinených sú vždy predmetom ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania," uviedol Kysel. Zdôraznil, že pracovná skupina "Očistec", ale aj niektoré ďalšie vyšetrovacie tímy NAKA a Úradu inšpekčnej služby, v súčasnosti odhaľujú a stíhajú mimoriadne závažnú trestnú činnosť, ktorá zasahuje až do najvyšších sfér verejného života.

 

"Ako taká teda ohrozovala, a stále ohrozuje, najdôležitejší princíp právneho štátu, ktorým je princíp rovnosti pred zákonom," doplnil.

 

Očierňovanie bezpečnostných zložiek 
Podľa Kysela je Slovensko na križovatke boja o spravodlivosť. "Enormná snaha časti spoločenských a politických špičiek vrátiť krajinu do čias našich ľudí v súčasnosti vrcholí. Obava, ako ďaleko a ako vysoko budú viesť v súčasnosti vedené trestné stíhania, rezultuje v snahu škandalizovať skúsených, čestných a odvážnych vyšetrovateľov, ktorí úspešne odstíhali najnebezpečnejšie zločinecké skupiny na Slovensku," pokračoval s tým, že táto snaha nesmie byť úspešná.

 

img


Prokurátori ÚŠP veria, že vyšetrovatelia a operatívci, ktorí sú v súčasnosti objektom "vykonštruovaných" obvinení a konšpirácií, sa nenechajú týmito útokmi znechutiť. "O to – koniec koncov – osobám, ktoré tieto útoky organizujú, ide v prvom rade. Aj tieto útoky sú však dôkazom, že vedené trestné stíhania zasahujú v minulosti nedotknuteľné osoby a skupiny. Vyjadrujeme týmto našim kolegom vyšetrovateľom a operatívnym pracovníkom, plnú podporu," uzavrel Kysel.

Viacerí politici, predovšetkým z prostredia opozície, hovorili v posledných dňoch o podozreniach z manipulácie vyšetrovania medializovaných káuz. Kritizovali pritom napríklad údajné dohody medzi vyšetrovateľmi a prokurátormi na jednej strane a svedkami-kajúcnikmi, ktorí vypovedajú za rôzne ponúknuté výhody. 

 

Podľa Šeligu nebola v správe z SIS ani zmienka o ovplyvňovaní káuz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies