ÚŠP eviduje za prvý polrok takmer 80 trestných vecí týkajúcich sa extrémizmu

NETKY.SK • 2 Júl 2017, 09:23 • 2 min
ÚŠP eviduje za prvý polrok takmer 80 trestných vecí týkajúcich sa extrémizmu

BRATISLAVA – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ÚŠP eviduje za prvý polrok takmer 80 trestných vecí týkajúcich sa extrémizmu. Pod špeciálnu prokuratúru prešla táto agenda od januára po zmene legislatívy, keď prejednávanie extrémistických trestných činov a rozhodovanie o nich prešlo z 54 okresných súdov výlučne na Špecializovaný trestný súd.

slovakia

left justify in out

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pri zmene argumentovala tým, že podľa nej „kvalite rozhodovania prospeje, keď sa budú sudcovia tejto téme venovať a špecializovaný súd má na to predpoklady“. Od februára následne vznikla elitná Národná jednotka boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorá má vyše 100 príslušníkov. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová, najčastejšie sa vyskytujúcim extrémistickým trestným činom je propagácia skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Podľa štatistiky sa tento trestný čin vyskytol v takmer 40 prípadoch. Ide napríklad o nosenie oblečenie s fašistickými symbolmi na verejnosti, prezentácia fašistických symbolov na sociálnych sieťach či ide o verejne viditeľné tetovania s extrémistickými symbolmi.

Tökölyová zdôraznila, že v druhom štvrťroku sa orgány činné v trestnom konaní v boji proti extrémizmu zamerali na odsledovanie nenávistných prejavov na sociálnych sieťach, išlo najmä o prejavy spojené s manifestovaním pravicového extrémizmu. V júni na podnet Národnej kriminálnej agentúry, na návrh Úradu špeciálnej prokuratúry a po schválení Špecializovaného trestného súdu, sa realizovalo niekoľko domových prehliadok a prehliadok iných priestorov, pri ktorých boli zaistené extrémistické materiály a iné dôkazy extrémistickej ale aj inej, trestnej činnosti. Dôkazné prostriedky získané pri domových prehliadkach sa v súčasnosti odborne vyhodnocujú, následne bude stanovený ďalší postup, dodala.

Naďalej sa sledujú prejavy pravicového extrémizmu, prepojené väčšinou na nemecký nacizmus a obdobie Slovenského štátu a 2. svetovej vojny. V júni bolo vznesené obvinenie aj v jednom prípade pre prejavy sympatií s tzv. ľavicovým extrémizmom. Podľa stanoviska znalcov sú v tomto smere škodlivé predovšetkým myšlienky spojené s komunistickým totalitným režimom – presadzovanie triedneho boja a likvidácie tých spoločenských tried, ktoré nie sú týmto režimom preferované. Naďalej sa dôsledne vyhodnocujú rasistické verbálne prejavy, trestné stíhanie pre hanobenie národa a náboženstva bolo napr. začaté vo veci článku v časopise Zema a Vek, z ktorého obsahu vyplýva podozrenie z hanobenia židovského náboženstva, informovala hovorkyňa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies