Úsmev ako dar vyzýva na zodpovedné vyšetrenie podaní súvisiacich s právami detí

NETKY.SK • 16 September 2016, 16:32 • 2 min
Úsmev ako dar vyzýva na zodpovedné vyšetrenie podaní súvisiacich s právami detí

BRATISLAVA - Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar, ktorá viac ako 20 rokov aktívne pôsobí v oblasti ochrany práv a bezpečia detí, v súvislosti s ochranou práv detí v ústavných zariadeniach vyzýva príslušné orgány, aby všetky podania zodpovedne vyšetrili.

slovakia

left justify in out

Zároveň však negatívne vníma snahu o vytĺkanie politického kapitálu a občanov a médiá aktivizujúce sa v týchto témach upozorňuje, aby starostlivo zvažovali slová, pracovali len s overenými faktami a rešpektovali jeden zo základných atribútov právneho štátu, ktorým je prezumpcia neviny. TASR informovala Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

 

"Naša organizácia sa snaží od svojho vzniku o zvyšovanie kvality, ochrany a bezpečných vzťahových väzieb pre deti a mládež umiestnenú v ústavnom prostredí. Podarilo sa nám odhaliť mnohé rizikové skutočnosti, ktoré sú v rozpore so základnými právami detí. Aj z tohto dôvodu oceňujeme všetky snahy vedúce k odhaľovaniu ich porušovania. Často apelujeme na obete, svedkov protiprávneho konania, zneužívania, násilia, obťažovania a šikany, aby bezodkladne oznamovali všetky fakty príslušným orgánom," konštatuje Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar vo svojom vyhlásení.

 

Zároveň vyzýva aktivistov i kompetentných k vecnej diskusii bez osobnej nevraživosti, ktorá bude podložená korektnou argumentáciou a faktami. Iba takáto metóda práce môže podľa nej priniesť relevantné posuny v tejto pálčivej problematike. Upozorňuje, že v minulosti boli svedkami viacerých "honov na čarodejnice" postavených na neoverených faktoch a domnienkach, ktoré sa následným šetrením nepotvrdili. Ich tendenčná interpretácia a mediálna podpora však poškodili dobré meno i odbornú reputáciu poctivých pracovníkov a kvalitných inštitúcií.

 

"Negatívne tiež vnímame snahu o vytĺkanie politického kapitálu z medializovaných tém, ktorá sa objavuje zo strany niektorých jednotlivcov a politických subjektov. Nastolené problémy vnímame ako veľmi citlivé, nemali by byť preto používané v politickom boji, ktorý môže negatívne ovplyvniť vyšetrovanie a oddialiť hľadanie konštruktívnych riešení," uviedla organizácia vo svojom vyhlásení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies