Úsilie o reformu OSN má potenciál zlepšiť fungovanie organizácie

NETKY.SK • 19 September 2017, 09:51 • 2 min
Úsilie o reformu OSN má potenciál zlepšiť fungovanie organizácie

BRATISLAVA - Reforma Organizácie Spojených národov (OSN) je jeden z procesov, ktoré v rámci organizácie rezonujú najviac. Globálne výzvy si vyžadujú aj globálne odpovede – ich základným pilierom je pevná a efektívna Organizácia Spojených národov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v pondelok v New Yorku štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, ktorý zastupoval Slovenskú republiku ako predstaviteľ jednej z dvanástich spoluhostiteľských krajín na podujatí k reforme manažmentu OSN, organizovanom americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

 

„Sme presvedčení, že úsilie o reformu OSN má potenciál zlepšiť fungovanie organizácie, posilniť jej postavenie a vážnosť vo svete. Slovenská republika je pripravená podporiť generálneho tajomníka OSN a jeho tím v tejto snahe. Máme za to, že k trom oblastiam reforiem – mier a bezpečnosť, rozvojový pilier, manažment – je potrebné pristupovať spoločne, keďže sú navzájom úzko previazané,“ uviedol Korčok. Slovenská republika je dlhodobým podporovateľom reformy OSN, ktorej cieľom je vytvorenie flexibilnejšej a efektívnejšej organizácie. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

V predvečer otvorenia rozpravy 72. Valného zhromaždenia OSN zorganizoval generálny tajomník António Guterres podujatie na vysokej úrovni k osobitným opatreniam na ochranu pred sexuálnym vykorisťovaním a násilím v mierových operáciách OSN. Jeho cieľom je vyjadriť solidaritu a zdôrazniť záväzok zo strany hláv štátov a vlád, vedúcich predstaviteľov medzinárodných a regionálnych organizácií a občianskej spoločnosti pomáhať obetiam sexuálneho zneužívania a vykorisťovania. Podujatie zároveň reflektuje Správu generálneho tajomníka OSN k osobitným opatreniam na ochranu proti sexuálnemu vykorisťovaniu a zneužívaniu.

 

„Svojou prítomnosťou na podujatí som vyslal v mene Slovenskej republiky jasný politický signál a podporu politike nulovej tolerancie voči sexuálnemu násiliu. Ochrana ľudských práv, civilistov, dôstojnosti života a pomoc obetiam sú morálne princípy, ktoré na medzinárodných fórach úzkostlivo sledujeme a presadzujeme. Garancia dôstojného života je aj jednou z priorít predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN Miroslava Lajčáka,“ uviedol na margo stretnutia Korčok.

Štátny tajomník MZV využil priestor aj na bilaterálne stretnutie so štátnym tajomníkom pre zahraničné veci ministerstva zahraničných vecí Mexika Carlosom de Icaza, zúčastnil sa aj na podujatí na vysokej úrovni k dôsledkom hurikánu Irma, ktoré zorganizoval predseda 72. VZ OSN Miroslav Lajčák spoločne s generálnym tajomníkom OSN Guterresom. Pracovný program prvého dňa v New Yorku uzavrel neformálnym stretnutím ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ venovanom situácii v Líbyi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona