Ušakov: Porošenko a Putin by sa mohli stretnúť na budúci týždeň v Miláne

NETKY.SK • 9 Október 2014, 13:28 • 2 min
Ušakov: Porošenko a Putin by sa mohli stretnúť na budúci týždeň v Miláne

KYJEV - Stretnutie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom sa možno uskutoční na budúci týždeň v talianskom Miláne.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes podľa agentúry UNIAN poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov.  Podľa jeho slov by sa na schôdzke mohla zúčastniť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande, takže rokovanie by sa konalo v "normandskom formáte" - ako počas osláv vylodenia spojencov vo francúzskej Normandii, poznamenala agentúra TASS s odvolaním sa na Ušakova.
     

Schôdzka by sa mohla uskutočniť v rámci summitu Fóra Ázia-Európa (ACEM), na ktorom sa zúčastnia aj viacerí západní lídri a kde bude ukrajinská kríza jednou z tém rokovaní. 
     

ACEM je medzinárodná organizácia, ktorá združuje krajiny východnej Ázie a Európy. Má 51 členských štátov, na ktoré pripadajú dve tretiny svetového obchodu. Členom ACEM-u sú aj dve medzinárodné organizácie: EÚ a Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).
     

Putin a Porošenko sa od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny v apríli tohto roku stretli už dvakrát. Koncom septembra Porošenko informoval, že s Putinom plánujú schôdzku v "multilaterálnom formáte", a dodal, že by sa mala "konať v Európe asi o tri týždne".
     

Merkelovej hovorca Steffen Seibert vtedy síce reagoval vyhlásením, že kancelárka zatiaľ nevie nič o svojej možnej účasti na stretnutí s Putinom a Porošenkom, Nemecko je však podľa neho pripravené zúčastniť sa na takomto stretnutí. 
     

"Ak by to pomohlo zlepšiť a stabilizovať situáciu, nie je to vylúčené," vyhlásil.
     

Obe strany konfliktu na východe Ukrajiny sa 5. septembra počas rokovaní v Minsku dohodli na prímerí, ktoré sa ale stále porušuje. Podľa štatistiky OSN, zverejnenej v stredu, prišlo počas prímeria na východe Ukrajiny o život vyše 300 ľudí. Celkovo si boje na východe Ukrajiny od polovice apríla do 6. októbra vyžiadali životy najmenej 3660 ľudí a 8756 ich bolo zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona