Usagi, smeruje na Hongkong

NETKY.SK • 21 September 2013, 15:26 • 2 min
Usagi, smeruje na Hongkong

TCHAJ-PEJ - Na Filipínach vyvolal Usagi zosuvy pôdy a výpadky elektriny na severe krajiny, žiadne obete na životoch však neboli hlásené.

slovakia

left justify in out

Najsilnejší tajfún tohto roka sa dnes prehnal cez Luzonský prieliv oddeľujúci Filipíny od Taiwanu, ktorý dnes ráno zasiahol plnou silou s vetrom o rýchlosti 222 km/h, dosahujúcim v nárazoch vyše 260 km/h. Oznámila to agentúra Associated Press.

Taiwanský centrálny meteorologický úrad uviedol, že tajfún Usagi, ktorý má priemer 900 kilometrov, sa stáča na západ, v dôsledku čoho sa zrejme juh Taiwanu vyhne najničivejším vetrom v blízkosti oka tajfúnu.

Na Filipínach vyvolal Usagi zosuvy pôdy a výpadky elektriny na severe krajiny, žiadne obete na životoch však neboli hlásené.

V Číne národné meteorologické centrum vyhlásilo červenú, najvyššiu pohotovosť, keďže búrka smeruje na Hongkong a priemyselnú oblasť v delte Perlovej rieky. Meteorológovia varovali, že dôsledky tajfúnu môžu pocítiť aj pobrežné oblasti juhočínskych provincií Kuang-tung, Če-ťiang a  Fu-ťien.

Dnes popoludní sa tajfún Usagi nachádzal asi 650 kilometrov od Hongkongu, pre ktorý podľa meteorológov predstavoval "vážnu hrozbu".

Vlaňajší najsilnejší tajfún Bopha zrovnal so zemou tri pobrežné mestá na juhofilipínskom ostrove Mindanao, vyžiadal si 1100 obetí na životoch a škody na úrode a infraštruktúre vyčíslené na vyše miliardu dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona