USA zverejnili dokumenty o zapojení CIA do prevratu v Iráne v roku 1953

NETKY.SK • 21 August 2013, 10:20 • 2 min
USA zverejnili dokumenty o zapojení CIA do prevratu v Iráne v roku 1953

WASHINGTON - Nedávno odtajnené dokumenty umožnili bližší pohľad na to, ako americká tajná služba CIA vykonala pred 60 rokmi zvrhnutie demokraticky zvoleného premiéra Iránu Mohammada Mosaddeka. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dokumenty popisujú politické frustrácie, ktoré viedli USA v roku 1953 k naplánovaniu a vykonaniu tajnej akcie proti Iránu, v tom čase spojencovi Sovietskeho zväzu - a ktoré sa odrážajú aj v súčasnej frustrácii USA z iránskeho jadrového programu.

Už dlhšie bolo známe, že Spojené štáty a Británia zohrali kľúčové úlohy pri zvrhnutí iránskeho premiéra Mosaddeka. CIA svoju úlohu priznala. Prevrat pod názvom Operácia Ajax umiestnila aj na časovú os na svojej webovej stránke.

Archív národnej bezpečnosti Univerzity Georgea Washingtona umiestnil tento týždeň odtajnené, výrazne upravené dokumenty na svoju internetovú stránku. Podľa vyjadrenia archívu sú tieto záznamy fakticky prvým oficiálnym priznaním CIA, že naplánovala a vykonala štátny prevrat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies