USA zverejnili ambiciózny plán znižovania emisií

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 09:58 • 2 min
USA zverejnili ambiciózny plán znižovania emisií

WASHINGTON - Elektrárne v USA majú do roku 2030 znížiť emisie oxidu uhličitého o 30 % oproti roku 2005. Vyplýva to z návrhu nových pravidiel, ktoré zverejnila v pondelok federálna Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA).

slovakia

left justify in out

Plán podľa agentúry Reuters predstavuje kľúčový prvok stratégie prezidenta Baracka Obamu v boji proti klimatickým zmenám a môže tiež upevniť pozíciu Washingtonu v rokovaniach s rozvíjajúcimi sa ekonomikami ako Čína a India, s cieľom dotlačiť ich k väčšiemu úsiliu pri znižovaní emisií.

 

Štáty únie majú mať pri dosahovaní nových emisných cieľov na výber rôzne možnosti, od zvyšovania efektivity a posilňovania výroby energie zo zemného plynu, cez podporu obnoviteľných zdrojov vrátane solárnych a jadrových elektrární, až po obchodovanie s emisnými povolenkami. Podiel uhlia na výrobe elektriny v USA v súčasnosti dosahuje takmer 38 %. Uhlie však čoraz viac nahrádza lacný zemný plyn a obnoviteľné zdroje. Podľa údajov EPA americké elektrárne od roku 2005 znížili tvorbu emisií o takmer 13 %. 

 

Opatrenia pred ich zverejnením podrobili kritike zástupcovia priemyslu, opozičných republikánov aj časti Obamových demokratov, ktorí reprezentujú štáty únie so silným uhoľným priemyslom. Národné združenie priemyselných výrobcov v pondelok označilo nové usmernenia za "priamu hrozbu" pre konkurencieschopnosť svojich členov. Agentúra Reuters tiež upozorňuje, že EPA môže čeliť súdnym žalobám za prekročenie právomocí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies