USA zvažujú vyškrtnutie Kuby zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus

NETKY.SK • 18 December 2014, 10:51 • 2 min
USA zvažujú vyškrtnutie Kuby zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus

WASHINGTON - Spojené štáty prehodnotia miesto Kuby na zozname štátov podporujúcich terorizmus. V rozhovore pre stanicu ABC to v stredu uviedol americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

"Kľúčovou otázkou je, či je tento zoznam založený na faktoch alebo na ideológii. Ak Kuba skutočne nepodporuje ani nepomáha teroristickým organizáciám, nemala by tam byť zahrnutá," uviedol Obama v rámci uvoľnenia politiky USA voči Havane.

 

Ohľadom zmien, ktoré šéf Bieleho domu očakáva na Kube, Obama povedal, že si nie je istý tým, či sa kubánsky prezident Raúl Castro vo svojom vysokom veku podstatne zmení, na Kube však vyrastá nová generácia, ktorá bude zmenám prístupnejšia.

 

USA aktuálne uvádzajú na zozname podporovateľov terorizmu štyri krajiny - Kubu, Irán, Sudán a Sýriu. Obama však v stredu oznámil, že Washington po vyše 50 rokoch obnoví svoje diplomatické vzťahy s Kubou.

 

Castro potvrdil, že jeho krajina a Spojené štáty sa dohodli na obnovení diplomatických stykov. Podľa neho je však príliš skoro hovoriť o ukončení ekonomických sankcií uvalených na Kubu zo strany USA po kubánskej revolúcii (1953–1959), ktorá zvrhla diktátora Fulgencia Batistu, podporovaného USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies