USA zvažujú opätovné zaradenie KĽDR na zoznam krajín podporujúcich terorizmus

NETKY.SK • 21 December 2014, 22:45 • 2 min
USA zvažujú opätovné zaradenie KĽDR na zoznam krajín podporujúcich terorizmus

LONDÝN - Spojené štáty zvažujú opätovné zaradenie Severnej Kórey na zoznam štátov podporujúcich terorizmus. Uviedol to dnes americký prezident Barack Obama na margo nedávneho "kybernetického vandalizmu" hackerov KĽDR voči spoločnosti Sony Pictures, píše britský denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Obamov výrok prišiel v čase, keď táto hollywoodska spoločnosť pripustila možnosť distribúcie kontroverzného filmu "The Interview", ktorý zobrazuje atentát na vodcu KĽDR Kim Čong-una. Snímka údajne vyprovokovala severokórejský hackerský útok. KĽDR však obvinenia odmieta a v prípade sankcií chystá protiopatrenia.

 

Washington vyškrtol Severnú Kóreu z predmetného zoznamu v roku 2008 za prezidenta Georgea W. Busha v rámci jadrových rokovaní. USA aktuálne uvádzajú na zozname podporovateľov terorizmu štyri krajiny - Kubu, Irán, Sudán a Sýriu. Obama však v stredu oznámil, že Biely dom po 50 rokoch obnoví diplomatické vzťahy s Kubou.

 

Republikánsky senátor John McCain vyzval na robustnú odpoveď zo strany USA, vrátane obnovenia sankcií voči KĽDR. "Prezident nechápe, že ide o manifestáciu novej formy vojnového stavu. Ak totiž zničíte ekonomiky a dokážete svetu vnútiť cenzúru, ide tu o viac než len o vandalizmus," uviedol rozhorčený McCain pre stanicu CNN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona