USA zvážia výnimky zo sankcií voči dovozu ropy z Iránu

NETKY.SK • 11 Júl 2018, 06:31 • 2 min
USA zvážia výnimky zo sankcií voči dovozu ropy z Iránu

WASHINGTON - Spojené štáty pred uvalením sankcií na Irán v novembri tohto roka zvážia výnimky pre niektoré krajiny, ktoré dovážajú iránsku ropu. Uviedol to v utorok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

slovakia

left justify in out

"Niekoľko krajín osloví Spojené štáty a požiada, aby z toho boli vyňaté. Posúdime to," povedal Pompeo.

 

Pompeo je prvým americkým predstaviteľom, ktorý spomenul možné udelenie výnimiek. Washington dosiaľ trval na tom, že žiadne nebudú. "Od 4. novembra budú (uvalené) sankcie USA, ktoré budú brániť tomu, aby ropa prúdila z Iránu do iných krajín. Bude to sankcionovateľná aktivita," uviedol minister.

 

USA vysielajú delegácie s cieľom informovať spojencov, že ich zámerom je globálne dodržiavanie ich sankčného režimu. Nie je zatiaľ jasné, ako bude americkým systém fungovať, ak kľúčové krajiny ako Čína a India nebudú dodržiavať sekundárne sankcie zamerané voči neiránskym podnikom a jednotlivcom, ktorí by inak obchodovali s režimami vystavenými americkým sankciám.

 

Prezident USA Donald Trump odstúpil od tzv. jadrovej dohody veľmocí s Iránom a teraz žiada, aby Teherán nielen pokračoval v jej plnení, ale aj obmedzil ďalšie aktivity ako vývoj rakiet a svoje regionálne agendy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies