USA zvažujú reakcie na dianie v Líbyi

NETKY.SK • 21 Február 2011, 13:21 • 2 min
USA zvažujú reakcie na dianie v Líbyi

USA zvažujú reakcie na dianie v Líbyi

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty zvažujú "všetky vhodné opatrenia", ktorými by reagovali na násilné zákroky proti demonštrantom v Líbyi a analyzujú dnešný príhovor syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, aby zistili, či existujú vyhliadky na zmysluplné reformy.
      Uviedla to dnes agentúra Reuters, ktorá citovala nemenovaného amerického predstaviteľa. Spomínané opatrenia však nekonkretizoval.
     Americký prezident Barack Obama je podľa neho pravidelne informovaný o najnovšom vývoji v Líbyi a jeho administratíva sa bude snažiť získať "vysvetlenie" od príslušných líbyjských miest.
      USA predtým prostredníctvom hovorcu svojho ministerstva zahraničných vecí Philipa Crowleyho odsúdili Líbyu za tvrdý zásah armády a polície proti demonštrantom žiadajúcim odstúpenie Muammara Kaddáfího, ktoré si podľa dôveryhodných informácií vyžiadali stovky mŕtvych a zranených. Spojené štáty sú veľmi znepokojené správami a zábermi, ktoré prichádzajú z Líbye, povedal Crowley.
      Sajf Islám Kaddáfí, mladší syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, v príhovore k národu obvinil líbyjskú opozíciu v zahraničí z organizovania nepokojov v krajine, sľúbil však prijať nové liberálne zákony a uskutočniť "historické" zmeny. Ubezpečil, že sa to stane veľmi skoro - už dnes popoludní zasadne ľudové zhromaždenie, ekvivalent parlamentu, ktoré vypracuje jasný plán reforiem. Avizoval, že režim je ochotný zrušiť niektoré obmedzenia a začne rokovania o ústave. Ponúkol zmeniť celý rad zákonov vrátane tých, ktoré týkajú médií a trestného zákonníka.
      Sajf Islám Kaddáfí ďalej ponúkol opozícii začatie dialógu o demokratických reformách, aby sa zabránilo "rozpadu Líbye a občianskej vojne".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies