USA zrušili cestovné a finančné obmedzenia voči Kube

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 07:04 • 2 min
USA zrušili cestovné a finančné obmedzenia voči Kube

HAVANA - Vláda USA uvoľnila v utorok pravidlá týkajúce sa cestovania Američanov na Kubu a používania dolára kubánskym vedením, čím odstránila ďalšie prekážky pri nadväzovaní užších vzťahov s Havanou.

slovakia

left justify in out

Najnovší krok, o ktorom informuje agentúra AP, oznámil Washington iba niekoľko dní pred historickou cestou prezidenta Baracka Obamu na Kubu. Podľa zverejnených údajov budú môcť Američania po novom cestovať na Kubu nielen v rámci drahých skupinových zájazdov, ale aj individuálne. Podmienkou je však podanie vyhlásenia, že nejde o turistiku a cesta slúži na vzdelávacie účely.

 

Predpokladá sa, že uvedené opatrenie pomôže naplniť dopyt po komerčných letoch na Kubu, ktoré by mali americké aerolínie zaviesť v najbližších mesiacoch.

 

Ďalšia zmena dovolí americkým bankám spracúvať prevody kubánskej vlády, ktorej doterajší zákaz spôsoboval výrazné ťažkosti pri medzinárodnom obchodovaní.

 

Obama v rámci obnovovania americko-kubánskych vzťahov pricestuje budúci týždeň do Havany ako prvý prezident USA od roku 1928. V uplynulých mesiacoch USA uvoľnili aj iné obmedzenia voči Kube - americké podniky napríklad smú na ostrove zakladať pobočky. Obe krajiny už uzavreli aj dohodu o obnovení poštových služieb a pravidelného leteckého spojenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies