USA zriadilo veliteľstvo pre vesmírne operácie

NETKY.SK • 30 August 2019, 08:23 • 2 min
USA zriadilo veliteľstvo pre vesmírne operácie

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump uviedol do prevádzky nové veliteľstvo pre vojenské operácie vo vesmíre, ktoré bude súčasťou ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

"Je to medzník, deň, keď bola uznaná dôležitosť vesmíru pre americkú bezpečnosť a obranu. SpaceCom zabezpečí, že dominancia Ameriky vo vesmíre nebude nikdy ohrozená," uviedol Trump na včerajšom ceremoniáli pred Bielym domom.

 

img

 

Novú súčasť Pentagónu, ktorá má okrem iného chrániť americké satelity pred nepriateľskými útokmi, povedie generál leteckých síl John Raymond. Trump tiež avizoval, že čoskoro vzniknú aj vesmírne sily (United States Space Force) ako samostatná šiesta zložka americkej armády. Túto myšlienku predostrel už dávnejšie, ale v Pentagóne a Kongrese, ktorý musí súhlasiť s jej zriadením, sa nestretla s veľkým nadšením.

 

img

 

Už v roku 2017 Trump oznámil, že vyšle astronautov opäť na Mesiac a neskôr na Mars. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pracuje na plánoch založiť základňu na Mesiaci. Od ukončenia prevádzky raketoplánov v roku 2011 využíva NASA pri preprave nákladu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) súkromné spoločnosti. Trump chce ISS sprivatizovať, aby mal viac peňazí na ďalšie projekty NASA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona