USA zriadili v Sýrii približne 20 vojenských základní, naďalej podporujú kurdských bojovníkov

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 10:50 • 2 min
USA zriadili v Sýrii približne 20 vojenských základní, naďalej podporujú kurdských bojovníkov

MOSKVA - Spojené štáty zriadili na území Sýrie kontrolovanom Kurdmi približne 20 vojenských základní.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to vo štvrtok predstaviteľ Rada bezpečnosti Ruskej federácie (SBRF). Pobočník riaditeľa SBRF Alexandr Venediktov zároveň povedal, že Washington dodáva Kurdom najmodernejšie zbrane.

 

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda spustili ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín na severe Sýrie 20. januára. Ankara nazvala operáciu Olivová ratolesť a otvorila ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

 

Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam bojuje za väčšiu autonómiu.

 

Milície sýrskych Kurdov a vláda v Damasku dosiahli dohodu, na základe ktorej sýrska armáda vstúpi do Kurdmi ovládaného regiónu Afrín, aby pomohla odraziť tureckú ofenzívu. Dohoda poukazuje na čoraz komplikovanejšiu situáciu v bojoch v severnej Sýrii, kde proti sebe stoja alebo sa spájajú kurdské milície, sýrska vláda, rôzne povstalecké skupiny, Turecko, USA a Rusko.

 

Najväčšie územia v sýrskom konflikte v súčasnosti ovládajú sýrska vláda a kurdské sily, ktorých zložité vzťahy budú kľúčové pri ďalšom vývoji vojny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies