USA zrejme už v piatok uvalia na Irán nové sankcie pre skúšku balistickej rakety

NETKY.SK • 3 Február 2017, 06:38 • 2 min
USA zrejme už v piatok uvalia na Irán nové sankcie pre skúšku balistickej rakety

WASHINGTON - Spojené štáty by mali už v piatok uvaliť sankcie na viacero iránskych inštitúcií, avšak spôsobom, ktorý nebude predstavovať porušenie jadrovej dohody uzavretej s Teheránom v roku 2015.

slovakia

left justify in out

Ide o reakciu na skúšku balistickej rakety stredného doletu, ktorú Irán vykonal minulý týždeň. S odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou o tom dnes exkluzívne informovala agentúra Reuters.

Jeden zo zdrojov, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že sankcionovaných bude približne osem iránskych inštitúcií, a to za činnosti súvisiace s terorizmom. Dodal, že na ďalších zhruba 17 inštitúcií by mali USA sankcie uvaliť pre činnosti súvisiace s testom balistickej rakety. O aké inštitúcie konkrétne pôjde spresniť odmietol.

O skutočnosti, že Irán vykonal uplynulú nedeľu skúšku balistickej rakety stredného doletu, informoval v pondelok hovorca Bieleho domu Sean Spicer. Iránske ministerstvo obrany jeho slová v stredu potvrdilo.

Teherán však zároveň zdôraznil, že testom neporušil jadrovú dohodu uzavretú so svetovými veľmocami v roku 2015, ani rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá túto prelomovú dohodu schvaľuje. Medzinárodné sankcie voči Iránu boli stiahnuté vlani.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies