USA zničí časť sýrskych chemických zbraní na mori

NETKY.SK • 30 November 2013, 13:30 • 2 min
USA zničí časť sýrskych chemických zbraní na mori

HAAG - Sýria má čas do konca júna 2014, aby sa zbavila celého chemického arzenálu.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty zlikvidujú väčšinu sýrskych chemických zbraní na lodi na mori. V sobotu o tom informovala Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá má na starosti likvidáciu sýrskeho chemického arzenálu. Organizácia vo vyhlásení uviedla, že neutralizácia sa uskutočni pomocou hydrolýzy na lodi, ktorú už špeciálne upravujú. Počas operácie na mori zlikvidujú takzvané "prioritné chemické zbrane", ktoré sú najnebezpečnejšie. Na základe septembrovej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN sa má Sýria takýchto zbraní zbaviť do konca tohto roka. Likvidácia sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční v Stredozemnom mori.

Sýria má čas do konca júna 2014, aby sa zbavila celého chemického arzenálu vrátane látok slúžiacich výrobu takýchto zbraní. Likvidácia sa má uskutočniť v zahraničí, pričom záujem už prejavilo 35 firiem, žiadna krajina však nechce uskutočniť likvidáciu na svojom území. Celkovo je nutné zničiť asi 1300 ton nebezpečných chemikálií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies