USA zmiernili zbrojné embargo voči Vietnamu kvôli námornej bezpečnosti

NETKY.SK • 3 Október 2014, 07:18 • 2 min
USA zmiernili zbrojné embargo voči Vietnamu kvôli námornej bezpečnosti

WASHINGTON - Spojené štáty dnes čiastočne zrušili dlhoročný zákaz predaja smrtiacich zbraní do Vietnamu, aby ázijskej krajine pomohli zvýšiť námornú bezpečnosť. Historický krok prišiel takmer 40 rokov po skončení vojny vo Vietname, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA novinárom povedala, že rezort podnikol kroky, ktoré umožnia dodanie zbrojného tovaru súvisiaceho s námornou bezpečnosťou Vietnamu.

 

Nemenovaní predstavitelia ministerstva na separátnom brífingu uviedli, že každý predaj konkrétnych zbraní, o ktorý požiada vietnamská strana, bude posudzovaný osobitne. Hlavným zámerom je pomôcť krajine hliadkovať a brániť sa v Juhočínskom mori, k dodaným zbraniam však môžu patriť aj vzdušné systémy, ako aj plavidlá.

 

Zdroje poznamenali, že rozhodnutie prišlo po určitom pokroku v oblasti ľudských práv vo Vietname, vrátane prepustenia šiestich politických väzňov a udelenia amnestie ďalším piatim. Upozornili však, že ďalšie zmiernenie zbrojného embarga si bude vyžadovať ďalší pokrok v ľudkoprávnych otázkach.

 

Predstavitelia amerického ministerstva dodali, že neočakávajú ostrú reakciu Číny, pretože rozhodnutie je zamerané na poskytnutie obranných systémov Vietnamu. "Nie je to protičínsky krok," povedal jeden zo zdrojov.

 

Postupné obnovovanie vzťahov medzi USA a Vietnamom prebieha už dve desaťročia a zrýchlilo sa sériou diplomatických a armádnych stretnutí na vysokej úrovni, ktoré sa konali v posledných mesiacoch. Americké priemyselné podniky vnímajú Vietnam ako sľubný trh vzhľadom na obrátenie zamerania americkej armády na ázijsko-tichomorský región.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona