USA zmiernili Iránu sankcie, budú môcť kupovať telefóny od firmy Apple

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 10:16 • 2 min
USA zmiernili Iránu sankcie, budú môcť kupovať telefóny od firmy Apple

WASHINGTON - Spojené štáty zmiernili dnes sankcie voči Iránu v oblasti predaja mobilných telefónov, počítačového sofvéru a ďalších technológií využívaných na osobnú komunikáciu.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters tento krok americkej administratívy otvorí obyvateľom Iránu prístup k najnovším telefónom Apple a najmodernejšiemu softvéru.  Tieto komodity boli od uvalenia sankcií v roku 1992 v Iráne dostupné len na čiernom trhu.

Agentúra Reuters hodnotí uvoľnenie amerických sankcií v oblasti komunikačných technológií ako gesto dobrej vôle zamerané voči Iráncom pred júnovými prezidentskými voľbami v islamskej republike.

"Zatiaľ čo sa iránska vláda snaží umlčať svojich obyvateľov prerušovaním ich komunikácie navzájom i so zvyškom sveta, Spojené štáty im budú naďalej pomáhať v uplatňovaní ich univerzálnych ľudských práv," uviedlo ministerstvo financií USA pri oznámení o zmiernení sankcií. 

Pôvodné reštrikcie sa však naďalej budú v plnom rozsahu vzťahovať na iránske úrady a konkrétnych predstaviteľov, ktorých Washington obviňuje z porušovania ľudských práv. K určitému zmierneniu sankcií v oblasti komunikačných technológií USA pristúpili už v roku 2010. Americké spoločnosti odvtedy mohli vyvážať do Iránu základný softvér a poskytovať bezplatné internetové služby, ako sú chat a e-mail.

Internet a sociálne siete zohrali v roku 2009 veľkú úlohu pri globálnej medializácií protestov iránskej opozície proti výsledkom sporných prezidentských volieb. Iránske úrady v ostatných mesiacoch podnikli kroky na obmedzenie prístupu k internetu, pravdepodobne v snahe zabrániť prípadným protestom po júnových voľbám, uviedla agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies