USA zlikvidovali 3 vodcov al-Káidy v Jemene, pri zásahu zahynul aj Američan

NETKY.SK • 29 Január 2017, 17:37 • 2 min
USA zlikvidovali 3 vodcov al-Káidy v Jemene, pri zásahu zahynul aj Američan

SANÁ - Armáda USA uskutočnila dnes v Jemene zásah proti miestnej odnoži al-Káidy, pri ktorom podľa vlastných údajov usmrtila 14 militantov tejto extrémistickej organizácie. Predstavitelia jemenských bezpečnostných zložiek a kmeňov uviedli, že medzi usmrtenými osobami sú traja poprední lídri al-Káidy v danej oblasti.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia ústredného velenia ozbrojených síl USA pri dnešnom zásahu v Jemene zahynul taktiež jeden zo zúčastnených vojakov, ktorý predstavuje prvú známu bojovú stratu americkej armády od nástupu nového prezidenta Donalda Trumpa. Ďalší štyria americkí vojaci utrpeli zranenia.

 

Miestom zásahu, pri ktorom Američania zaútočili na svitaní zo vzduchu vrtuľníkmi a následne vysadili pozemné jednotky, bol údajne okres Radáa v jemenskej provincii Bajdá. Usmrtených vodcov al-Káidy jemenskí predstavitelia identifikovali ako Abdala Raúfa Zahaba, Sultána Zahaba a Sajfa Nimsa.

 

Rodina Zahabovcov je považovaná za spojenca al-Káidy, ktorá v Jemene pôsobí v súčasnosti prevažne na území provincie Bajdá. Ďalší z členov tohto klanu, Tárik Zahab, zahynul už pred niekoľkými rokmi pri americkom útoku bezposádkovým lietadlom.

 

Podľa jemenských zdrojov Američania pri dnešnom zásahu zabili alebo zranili približne dve desiatky mužov vrátane viacerých občanov Saudskej Arábie. Nemenovaný predstaviteľ al-Káidy, na ktorého sa odvoláva agentúra AP, útok opísal ako "masakru" a uviedol, že pri ňom zahynuli aj ženy a deti. Káhirskej pobočke AP zaslal fotografie, ktoré údajne zachytávajú telá viacerých usmrtených detí.

 

Americké sily v súvislosti s dnešným zásahom v Jemene uviedli, že zúčastnení vojaci sa dostali k "informáciám, ktoré pravdepodobne umožnia získať prehľad o budúcich teroristických plánoch".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies