USA žiadajú zrušiť dražbu posvätných indiánskych masiek v Paríži

NETKY.SK • 14 December 2014, 10:58 • 2 min
USA žiadajú zrušiť dražbu posvätných indiánskych masiek v Paríži

PARÍŽ - Americké veľvyslanectvo v Paríži požiadalo tamojšiu aukčnú sieň Drouot, aby zrušila na budúci pondelok naplánovanú dražbu časti artefaktov pochádzajúcich od indiánskych kmeňov Navajo a Hopi.

slovakia

left justify in out

Ambasáda spresnila, že ide o posvätné predmety alebo o predmety s veľkou kultúrnou hodnotou. Ich stiahnutie z aukcie by príslušníkom oboch kmeňov umožnilo dokončiť začaté právne procedúry, ktorých cieľom je dosiahnuť ich vrátenie obom spoločenstvám.
      

Kmeň Hopi pritom so svojimi nárokmi na francúzskom súde neuspel ani v minulosti, keď sudcovia označili predaj indiánskych artefaktov za legálny. Hopiovia sa teraz spolu so združením na ochranu pôvodného obyvateľstva - Survival International - snažia súdnou cestou získať aspoň právo na sprostredkovanie identity predajov a kupcov posvätných masiek, ktoré na budúci pondelok idú do dražby.
      

Francúzsky advokát Hopiov - Pierre Servan-Schreiber - upozornil, že zákony USA ako aj medzinárodné právo zakazujú predaj a vývoj masiek katsinam. "V tomto prípade však boli zo Spojených štátov vyvezené, čím je automaticky spochybnené vlastnícke právo osôb, ktoré ich (masky) ponúkli do dražby," upozornil advokát, ktorý je členom združenia právnych zástupcov špecializujúcich sa na ochranu ľudských práv.
      

Francúzske médiá pripomenuli, že dražba posvätných indiánskych predmetov sa konala aj 27. júna, a to napriek právnym sťažnostiam a žiadosti veľvyslanectva USA o jej odloženie na neskôr.
      

Pred rokom americká nadácia Annenberg kúpila na dražbe 24 posvätných predmetov indiánskych kmeňov. Zaplatila za ne 530.000 dolárov s tým, že artefakty vráti Indiánom.
      

Kmeň Hopi z Arizony má asi 18.000 členov. Masky, ktoré jeho príslušníci nosia počas náboženských obradov - väčšinou zakázaných pre belochov -, sú Indiánmi považované za živé bytosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies