USA žiadajú Švajčiarsko o vydanie funkcionárov FIFA

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 11:24 • 2 min
USA žiadajú Švajčiarsko o vydanie funkcionárov FIFA

ZÜRICH - Spojené štáty oficiálne požiadali Švajčiarsko o extradíciu siedmich funkcionárov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorých vzali do väzby krátko pred májovým kongresom v Zürichu. Švajčiarske ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok informovalo, že žiadosť o vydanie na trestné stíhanie zaregistrovalo 1. júla, čím bola splnená podmienka o 40-dňovej lehote.

slovakia

left justify in out

Zadržaných prokuratúra USA obvinila z vydierania, sprenevery financií a prania špinavých peňazí v celkovej hodnote 150 miliónov amerických dolárov. Všetkým hrozí trest odňatia slobody na približne 20 rokov.

 

Funkcionárov teraz vypočuje zürišská polícia, majú 14 dní na odpoveď ohľadom extradície. Po ich uplynutí ministerstvo rozhodne, či mužov vydá do USA. Verdikt bude podliehať možnosti odvolania na najvyššom trestnom súde.

 

Pri zásahu v zürišskom hoteli 27. mája zatkli viceprezidentov FIFA Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovov a Eugenia Figuereda z Uruguaja. Vo väzbe sa ocitli tiež prezident Kostarickej futbalovej federácie Eduardo Li, ďalej Júlio Rocha z Nikaraguy, Rafael Esquivel z Venezuely, José María Marín z Brazílie a Brit Costas Takkas, ktorý pracoval pre Webba. Celkovo v USA obvinili 14 osôb s napojením na FIFA. Štyri sa priznali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona