USA žiadajú od agentúry S&P rekordnú pokutu, chce päť miliárd USD

NETKY.SK • 6 Február 2013, 13:20 • 2 min
USA žiadajú od agentúry S&P rekordnú pokutu, chce päť miliárd USD

USA žiadajú od agentúry S&P rekordnú pokutu, chce päť miliárd USD

slovakia

left justify in out

img

Americké ministerstvo spravodlivosti obviňuje ratingovú agentúru Standard & Poor's (S&P), že v roku 2006 nevarovala investorov pred kolapsom trhu s bývaním, pretože by to poškodilo jej obchodné aktivity. Ministerstvo žiada od agentúry pokutu vo výške 5 miliárd USD (3,7 miliardy eur), informovala AP.

Ak by sa ministerstvu podarilo vysúdiť uvedené prostriedky, bola by to historicky najvyššia suma, ktorú nejaká spoločnosť musela zaplatiť ako náhradu americkému ministerstvu spravodlivosti. Ministerstvo doteraz získalo najviac 3 miliardy USD v júli 2012 od farmaceutickej spoločnosti GlaxoSmithKline.

Žaloba Obamovej administratívy je doteraz najagresívnejším krokom proti ratingovým agentúram, ktoré sú považované za spoluzodpovedné za najhoršiu finančnú a ekonomickú krízu od čias Veľkej hospodárskej krízy. Ministerstvo spravodlivosti obviňuje S&P, že vedome nafukovala ratingy rizikových investičných nástrojov krytých hypotékami, ktoré boli jednou z príčin krízy. Podľa žaloby agentúra dávala týmto investičným nástrojom vysoké ratingy, aby získala viac kontraktov od bánk, ktoré ich emitovali.

S&P vedela, že ceny domov klesajú a dlžníci budú mať problémy so splácaním hypoték. Tieto fakty sa však neodrazili v ratingoch investičných nástrojov krytých hypotekárnymi úvermi. Agentúra ignorovala obavy prinajmenšom jedného manažéra, ktorý pochyboval o metóde hodnotenia investičných nástrojov. Manažéri S&P vyjadrili obavy, že zníženie ratingov by mohlo rozhnevať klientov, ktorí predávali spomenuté investičné nástroje, a presunuli by svoj biznis ku konkurencii.

Podľa odborníkov by americká vláda mohla v budúcnosti podobne postupovať aj proti ďalším dvom veľkým ratingovým agentúram Fitch a Moody's. Pokuta vo výške 5 miliárd USD niekoľkonásobne prevyšuje ročné tržby ratingovej divízie Standard & Poor's, ktorá patrí spoločnosti McGraw-Hill. V roku 2011 dosiahli tržby divízie 1,77 miliardy USD a celkové tržby McGraw-Hill 6,25 miliardy USD.

Podľa denníkov Wall Street Journal a New York Times ministerstvo spravodlivosti rokovalo s vedením agentúry o finančnom vyrovnaní, ktoré malo byť pôvodne oveľa nižšie než požadovaných 5 miliárd USD. Ministerstvo vraj od S&P žiadalo 1 miliardu USD a priznanie pochybenia. Agentúra to odmietla a rokovania stroskotali.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies