USA žiadajú EÚ, aby zrušila zákaz dovozu amerického hovädzieho

NETKY.SK • 23 December 2016, 14:29 • 2 min
USA žiadajú EÚ, aby zrušila zákaz dovozu amerického hovädzieho

WASHINGTON - USA obnovujú obchodný spor s Európskou úniou v súvislosti bariérami pre dovoz amerického hovädzieho mäsa na trh únie.

slovakia

left justify in out

Úrad obchodného predstaviteľa USA pohrozil obnovením ciel na import niektorých európskych produktov, ku ktorým patria napríklad hľuzovky a syr Roquefort, v rámci tlaku na Európsku úniu, aby ukončila zákaz dovozu amerického hormonálne ošetreného hovädzieho mäsa.


Európska únia trvá na tom, že tento zákaz vyplýva z obáv o vplyv hormonálneho ošetrovania na zdravie. Zákaz, ktorý sa fakticky týka väčšiny amerického hovädzieho mäsa, USA považujú za nespravodlivú obchodnú bariéru. V roku 1998 Svetová obchodná organizácia rozhodla, že zákaz EÚ je neoprávnený a USA uvalili clá na niektoré európske produkty.

 

Tieto clá USA zrušili v roku 2009, kedy sa v spornom obchode dosiahol kompromis. Američania však tvrdia, že dohoda nefunguje. "Niet pochýb o tom, že americké produkty z hovädzieho mäsa sú bezpečné," povedal Collin Peterson, člen Snemovne reprezentantov za štát Minnesota. "Dvadsať rokov trvajúci zákaz zo strany EÚ je v platnosti príliš dlho. Nie je založený na faktoch a mal by sa zrušiť," vyhlásil.


USA a Európska únia dúfali, že spor vyriešia v rámci dohody o voľnom obchode, čiže v rámci Dohody o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). Rokovania o dohode sa však zastavili pre politické útoky na voľný obchod na oboch stranách Atlantiku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies