Za dieselový škandál hrozí Volkswagenu v USA pokuta až 90 miliárd USD

NETKY.SK • 5 Január 2016, 13:25 • 2 min
Za dieselový škandál hrozí Volkswagenu v USA pokuta až 90 miliárd USD

WASHINGTON - USA podali žalobu na Volkswagen (VW) pre emisný škandál. Nemecký koncern je obvinený z použitia softvéru, ktorý manipuloval s emisiami, a pre porušenie zákona o ochrane životného prostredia. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

To, že na Volkswagen (VW) bude v Spojených štátoch podaná žaloba, bolo jasné od začiatku prepuknutia škandálu vlani v septembri. Ako uvádza portál nemeckej spravodajskej televíznej stanice N24, doteraz sa hovorilo o maximálnej pokute 18 miliárd USD (16,52 miliardy eur). Agentúra Reuters najnovšie na svojom portáli uviedla v článku zo 4. januára pokutu 90 miliárd USD. Postih wolfsburského koncernu má byť taký vysoký preto, lebo ako sa uvádza v žalobe, viacnásobne porušil americký zákon o ochrane čistoty ovzdušia.

 

Podľa žaloby sa má na lavicu obžalovaných posadiť nielen predstaviteľ VW, ale aj zástupcovia jeho dcér Audi a Porsche. Americké ministerstvo spravodlivosti na svojej stránke uvádza, že VW porušil zákon o ochrane čistoty ovzdušia predovšetkým tým, že autá predával v rozpore s technickými údajmi, ktoré uviedol v dokumentoch o povolení ich predaja v krajine. 

 

Diskusia o zvolávaní áut do servisov a odstraňovaní nedostatkov nevedie k nijakým výsledkom. Takmer 600.000 áut s dieselovým motorom malo "rušiace zariadenie". Montovali sa do áut od roku 2009. Celkovo sa s ním predalo odvtedy 499.000 vozidiel s motorom 2.0 TDI a asi 85.000 s motorom 3.0 TDI. Autá s motorom 2.0 TDI prekračovali limit škodlivín vo výfukových plynoch až 40-násobne. Autá s motorom 3.0 TDI boli nad normou deväťnásobne. Ministerstvo tvrdí, že tým dochádzalo k ohrozeniu zdravia obyvateľov a spotrebitelia boli podvedení.

 

K sume okolo 18 miliárd USD sa došlo tak, že za každé zo 482.000 predaných áut by sa mala vyrubiť pokuta 37.500 USD. Zdroje neuvádzajú, prečo by sa mala platiť pokuta za menej ako 499.000 áut s motorom 2.0 TDI.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies