USA zavedú clá na autá z EÚ, ak sa nedosiahne obchodná dohoda

NETKY.SK • 21 Február 2019, 09:37 • 2 min
USA zavedú clá na autá z EÚ, ak sa nedosiahne obchodná dohoda

WASHINGTON - Clá na dovoz áut z Európy sú niečím, "o čom určite uvažujeme", povedal americký prezident Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Dal pritom najavo, že akékoľvek konečné rozhodnutie v tejto záležitosti závisí od obchodných vyjednávaní medzi USA a Európskou úniou. "Ak nedosiahneme dohodu, zavedieme clá," povedal šéf Bieleho domu novinárom v stredu pred schôdzkou s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom.

 

img


Americký prezident zároveň vyjadril nespokojnosť s tým, že USA majú v obchode s EÚ deficit, ktorého výšku odhadol na zhruba 151 mld. USD ročne. Správu ministerstva obchodu USA o tom, či dovoz áut a automobilových dielov predstavuje hrozbu pre americkú národnú bezpečnosť, prezident označil za "štúdiu, ktorá je v štádiu prípravy", ale "konečným výsledkom bude, či dokážeme alebo nedokážeme dosiahnuť dohodu s EÚ".

 

img


Americkí výrobcovia áut by zdanlivo profitovali z uvalenia ciel na ich zahraničných konkurentov. Ale mnohé automobilky v USA závisia od dovážaných dielov, na ktoré by sa vzťahovali Trumpove clá. Americké automobilky by okrem toho mohli byť terčom odvetných ciel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies