Únik amerických vládnych informácii: 25-ročnej žene hrozí 10 rokov väzenia

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 08:44 • 2 min
Únik amerických vládnych informácii: 25-ročnej žene hrozí 10 rokov väzenia

WASHINGTON - Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zadržal cez víkend v americkom štáte Georgia 25-ročnú ženu, ktorá mala investigatívnej webovej stránke The Intercept odovzdávať tajné informácie Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

slovakia

left justify in out

Oznámilo to v pondelok ministerstvo spravodlivosti USA.

 

Podľa ministerstva zatkla FBI 25-ročnú Realitu Leigh Winnerovú v sobotu v jej dome v meste Augusta. V pondelok na ňu bolo podané trestné oznámenie za vynášanie utajovaných materiálov z vládnej inštitúcie a ich odovzdanie spravodajskej stránke. Názov stránky sa v oznámení neuvádza, nemenovaný federálny úradník však televízii NBC News potvrdil, že Winnerová je osobou, ktorá vyniesla dokument uverejnený na stránke The Intercept.

 

K obvineniu ženy, ktorá pracuje pre americkú vládu, došlo podľa NBC News len hodinu po tom, čo stránka Intercept zverejnila dokument NSA z 5. mája 2017 obsahujúci nové podrobnosti o pokusoch ruských hackerov preniknúť do hlasovacích systémov týždeň pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch v novembri 2016.

 

Hoci sa v dokumente konštatuje, že tieto pokusy ruskej vojenskej rozviedky nijako neovplyvnili hlasovanie, jednoznačne z neho vyplýva, že boli závažnejšie ako sa doteraz predpokladalo. Okrem iného sú doložené aj útoky na systémy registrácie voličov.

 

Winnerová od februára pracovala v spoločnosti Pluribus International Corporation, ktorá je dodávateľom bezpečnostných systémov pre americkú vládu, kde dostala bezpečnostnú previerku. Na výsluchu sa priznala, že tlačila tajné spravodajské materiály a v máji ich poslala webovej platforme. Dokumenty tlačilo celkom šesť ľudí, ale len Winnerová mala e-mailový kontakt s platformou.

 

Námestník ministra spravodlivosti USA Rod Rosenstein na zadržanie Winnerovej reagoval slovami, že neoprávnené zverejnenie utajovaných skutočností ohrozuje národnú bezpečnosť a podkopáva dôveru vo vládu.

 

V prípade uznania za vinnú hrozí Winnerovej desať rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies