USA zastavia časť vojenskej pomoci Pakistanu, potvrdil Biely dom

NETKY.SK • 11 Júl 2011, 11:19 • 2 min
USA zastavia časť vojenskej pomoci Pakistanu, potvrdil Biely dom

USA zastavia časť vojenskej pomoci Pakistanu, potvrdil Biely dom

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty pozastavia približne 800 miliónov dolárov (560,81 mil. eur) v rámci vojenskej pomoci Pakistanu. Potvrdil to dnes Biely dom.
      Šéf prezidentskej kancelárie William Daley pre televíziu ABC uviedol, že Pakistan "spravil niektoré kroky", ktoré dali Obamovej administratíve "dôvod na zastavenie" pomoci.
      Pakistan dostáva od USA každý rok vojenskú pomoc v objeme vyše dve miliardy dolárov.
      Vzájomné vzťahy USA s Pakistanom sú čoraz napätejšie od májovej tajnej americkej operácie v Pakistane, pri ktorej bol zabitý vodca al-Káidy Usámu bin Ládin. Pakistan vyhostil stovku amerických vojenských inštruktorov a v krajine narastajú nálady proti USA.
      Washington zároveň stratil dôveru v záväzok Islamabadu bojovať s terorizmom.
      Napätie ďalej narástlo po nedávnom vyjadrení admirála Mika Mullena, náčelníka Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA. Podľa neho predstavitelia pakistanských tajných služieb nariadili zabitie žurnalistu, ktorý napísal o infiltrácii teroristov do pakistanskej armády.
      Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová minulý mesiac varovala Kongres, že USA nie sú pripravené pokračovať vo vojenskej pomoci "súčasným tempom, pokiaľ nebudú prijaté konkrétne opatrenia".
      Daley dnes uviedol, že USA a Pakistan sa snažia "prekonať" sporné otázky vzájomných komplikovaných vzťahov. Vzájomné partnerstvo je podľa neho v súčasnosti ťažké, časom však musí fungovať.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona