USA zakázali svojim občanom cestovať do KĽDR: Obmedzenie bude platiť od 1. septembra

NETKY.SK • 3 August 2017, 06:21 • 2 min
USA zakázali svojim občanom cestovať do KĽDR: Obmedzenie bude platiť od 1. septembra

WASHINGTON - Spojené štáty zakázali svojim občanom cestovať do Severnej Kórey.

slovakia

left justify in out

Opatrenie vstúpi do platnosti 1. septembra, pričom Američania zdržiavajúci sa v KĽDR sa musia vrátiť do vlasti pred týmto termínom.

 

Novinári a humanitárni pracovníci však môžu požiadať o výnimku. Washington avizoval tento krok v júli, argumentujúc vysokým rizikom "dlhodobého väznenia", ktoré v KĽDR hrozí.

 

Zákaz prichádza v čase zvýšeného napätia medzi USA a KĽDR ohľadom balistických testov Pchjongjangu schopných zasiahnuť americké územie.

 

Severná Kórea sa tak stane jedinou krajinou sveta, do ktorej budú mať Američania zákaz cestovať. Opatrenie bude platiť jeden rok, ak ho rezort diplomacie nepredĺži alebo nezruší. "Osoby s americkým pasom, ktoré sa nachádzajú na území KĽDR, musia krajinu opustiť pred 1. septembrom," vyhlásil daný rezort.

 

KĽDR vydala 12. júna v komatóznom stave do vlasti 22-ročného amerického študenta Otta Warmbiera, odsúdeného vlani na 15 rokov ťažkých prác za krádež propagandistického plagátu z hotela v Pchjongjangu. Mladý muž zomrel o týždeň neskôr v nemocnici, okolnosti jeho zhoršeného zdravotného stavu zostávajú stále nejasné.

 

Severná Kórea označila Warmbierov prípad za "záhadu", pričom odmietla obvinenia z jeho mučenia počas väzby. KĽDR momentálne zadržiava dvoch akademikov a jedného misionára kórejsko-amerického pôvodu, kanadského kňaza a troch občanov Južnej Kórey. Tokio tvrdí, že Severná Kórea zadržiava tiež niekoľko Japoncov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies