USA vyzývajú Američanov na odchod z Tunisu, varujú pred cestou do Sudánu

NETKY.SK • 17 September 2012, 07:01 • 2 min
USA vyzývajú Američanov na odchod z Tunisu, varujú pred cestou do Sudánu

USA vyzývajú Američanov na odchod z Tunisu, varujú pred cestou do Sudánu - Politika Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo v sobotu amerických občanov, aby opustili tuniské hlavné mesto Tunis komerčnými letmi a varovalo svojich občanov pred rizikom ce

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo v sobotu amerických občanov, aby opustili tuniské hlavné mesto Tunis komerčnými letmi a varovalo svojich občanov pred rizikom cesty do Sudánu. Stalo sa tak po protiamerických protestoch v týchto krajinách.
      Ministerstvo taktiež nariadilo, aby z veľvyslanectiev v Tunisku a Sudáne odcestovali všetci americkí vládni zamestnanci, ktorých prítomnosť tam nie je nevyhnutná. Rovnako tak ich rodinní príslušníci.
      Americké ministerstvo ďalej uviedlo, že letisko v Tunise je otvorené a vyzvalo všetkých občanov USA, aby odleteli komerčnými linkami. Američania v Tunisku by si mali dávať veľký pozor a mali by sa vyhýbať demonštráciám, dodalo ministerstvo.
      V piatok približne 5000 ľudí protestovalo v Chartúme voči filmu urážajúcemu proroka Mohameda a napadli ambasády Nemecka, Británie a USA. Podľa štátnych médií prišli o život pri zrážkach s políciou najmenej dvaja ľudia.
      Sudán odmietol žiadosť USA o vyslanie čaty príslušníkov námornej pechoty na posilnenie bezpečnosti amerického veľvyslanectva pri Chartúme.
      Počet obetí po útoku na americké veľvyslanectvo v tuniskom hlavnom meste kvôli protiislamskému filmu sa v sobotu zvýšil na štyri. Medzi ranenými bolo 22 policajtov. Úrady zatkli okolo 28 protestujúcich a podpálených bolo asi 70 vozidiel.
      Vlna nepokojov zasiahla viaceré krajiny Blízkeho východu a ďalšie moslimské štáty. Upútavka k filmu Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov), zverejnená na internete, zosmiešňuje proroka Mohameda.

Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies