USA vyzvalo Severnú Kóreu, aby amnestovala odsúdeného Američana

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 08:43 • 2 min
USA vyzvalo Severnú Kóreu, aby amnestovala odsúdeného Američana

Washington - Spojené štáty vyzvali dnes Severnú Kóreu, aby udelila amnestiu americkému občanovi odsúdenému na 15 rokov nútených prác za protištátnu "nepriateľskú činnosť".

slovakia

left justify in out

Americký občan juhokórejského pôvodu Kenneth Bae patril do skupiny piatich turistov, ktorí vlani v novembri navštívili mesto Rason na severovýchode KĽDR. Tam ho krátko nato zatkli pre podozrenie z vykonávania nepriateľskej činnosti.

Proces pred najvyšším severokórejským súdom sa uskutočnil v utorok. Podľa správ tamojších médií sa 44-ročný Bae priznal k svojim zločinom. 

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Patrick Ventrell dnes vyzval vládu v Pchjongjangu na amnestovanie a okamžité prepustenie odsúdeného občana USA. Kritizoval pritom nedostatok transparentnosti v procese s Baeom i v severokórejskej justícii ako takej. 

Bae je najmenej šiestym Američanom, ktorého zadržali v KĽDR od roku 2009. Väčšinu z nich nakoniec prepustili alebo deportovali bez toho, aby si museli odsedieť udelené tresty. Stalo sa tak po tom, ako Pchjongjang navštívili prominentní americkí predstavitelia vrátane bývalých prezidentov.  

Podľa analytikov chce KĽDR možno využiť odsúdenie Američana na získanie diplomatických ústupkov od USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona