USA vyzvali Vietnam na prepustenie "väzňov svedomia"

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 10:45 • 2 min
USA vyzvali Vietnam na prepustenie "väzňov svedomia"

WASHINGTON - Americká vláda vyzvala Vietnam na prepustenie šiestich aktivistov odsúdených za protištátne zločiny.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí USA. Súd v Hanoji vo štvrtok vyniesol rozsudok nad šiestimi disidentmi, medzi ktorými je aj známy právnik Nguyen Van Dai. Za pokus o zvrhnutie komunistického režimu disidentov odsúdili na tresty väzenia v trvaní od sedem do 15 rokov. Ide o najtvrdšie tresty vynesené vo Vietname za posledné roky. Odsúdeným pritom údajne hrozili až tresty smrti.

 

Spojené štáty vyslovili hlboké znepokojenie nad tvrdými rozsudkami vynesenými na základe "nejasného obvinenia" a vyzvali na okamžité prepustenie všetkých "väzňov svedomia", uviedla vo vyhlásení hovorkyňa amerického rezortu diplomacie Heather Nauertová. Ľudia majú podľa nej právo na základné slobody prejavu či združovania.

 

Aj Európska únia kritizovala rozsudok nad prodemokratickými aktivistami vo Vietname ako "priame porušenie" medzinárodných záväzkov tejto krajiny v oblasti dodržiavania ľudských práv. Hovorca EÚ vo vyhlásení podľa agentúry DPA napísal, že rozsudok je pokračovaním "negatívneho trendu stíhania a odsudzovania aktivistov bojujúcich za ľudské práva a blogerov vo Vietname".

 

Odsúdení sú údajne napojení na skupinu Bratstvo za demokraciu, ktorá tvrdí, že má v celej krajine sieť prívržencov a podporovateľov.

Šestica odsúdených bola obvinená z organizovania seminárov venovaných ochrane ľudských práv vo Vietname. Podľa obžaloby vyzývali aj na zavedenie systému viacerých politických strán v krajine a dostávali finančnú podporu zo zahraničia.

 

Podľa informácií ľudskoprávnej organizácie Amnesty International je vo Vietname 97 politických väzňov. "Vietnam je jednou z tých krajín juhovýchodnej Ázie, kde je väznených najviac pokojne sa prejavujúcich aktivistov - je to hanebné prvenstvo, o aké by sa žiadna krajina nemala usilovať," uviedol regionálny riaditeľ Amnesty James Gomez.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies