USA vyzvali Vietnam, aby nedovolil Rusku tankovať vojenské lietadlá

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 18:30 • 2 min
USA vyzvali Vietnam, aby nedovolil Rusku tankovať vojenské lietadlá

WASHINGTON - Spojené štáty vyzvali Vietnam, aby nedovolil Rusku tankovať vojenské lietadlá na kľúčovej vietnamskej leteckej základni. Podľa USA by to mohlo spôsobiť rast napätia v ázijsko-tichomorskom regióne.

slovakia

left justify in out

Americkí predstavitelia v posledných mesiacoch vyjadrili obavy z nárastu ruských vzdušných hliadok v okolí Japonska a Južnej Kórey. Ruské lietadlá lietajú až po pobrežie Kalifornie a Guam, výsostné teritórium Spojených štátov.
     

Ministerstvo zahraničných vecí USA tvrdí, že vie o dohode, ktorá umožňuje Rusku dopĺňať palivo lietadiel Il-78 na bývalej americkej základni z obdobia vietnamskej vojny v zálive Cam Ranh.
     

Spojené štáty podľa ministerstva rešpektujú právo Vietnamu uzatvárať dohody s ďalšími krajinami. Zároveň však Hanoj vyzvali, aby zabezpečil, že Rusko nebude svoj prístup zneužívať "na vykonávanie aktivít, ktoré by mohli zvýšiť napätie v regióne".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona