USA vyzvali Turecko, aby chránilo demokratické hodnoty

NETKY.SK • 15 December 2014, 07:09 • 2 min
USA vyzvali Turecko, aby chránilo demokratické hodnoty

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných dnes v reakcii na razie v tureckých médiách vyzvalo Ankaru, aby rešpektovala slobodu médií a ďalšie demokratické hodnoty.

slovakia

left justify in out

Rezort americkej diplomacie podľa svojej hovorkyne Jen Psakiovej pozorne sleduje správy o raziách a zatýkaniach v Turecku a nadobudol dojem, že medzi cieľmi  polície sú médiá, ktoré otvorene kritizovali súčasnú tureckú vládu, uviedla agentúra Reuters.
      

"Sloboda médií, výkon spravodlivosti a nezávislosť súdnictva sú kľúčovými zložkami v každej zdravej demokracii a sú zakotvené v tureckej ústave," uviedla Psakiová vo vyhlásení. "Ako priateľ a spojenec Turecka vyzývame turecké orgány, aby zabezpečili, že ich akcie neporušujú tieto základné hodnoty a samotné demokratické základy Turecka."
     

 Aj Európska únia dnes v nezvyklom ostro formulovanom vyhlásení odsúdila postup tureckých orgánov, ktoré nariadili vziať do väzby niekoľko novinárov a zástupcov mediálnych spoločností blízkych moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi žijúcemu v USA. Turecká polícia dnes urobila razie v desiatke miest, pričom zadržala najmenej 23 ľudí, vrátane novinárov, televíznych producentov a policajtov, ktorí sú známi sympatiami ku Gülenovmu hnutiu.
      

Turecká vláda obviňuje Gülena, svojho bývalého spojenca, že sa prostredníctvom sebe oddaných ľudí v štátnej správe, justícii a polícii snaží v Turecku vytvoriť "štát v štáte" a zosadiť vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies