USA vyzvali Rusko na prepustenie pilotky Savčenkovej z dlhej väzby

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 07:25 • 2 min
USA vyzvali Rusko na prepustenie pilotky Savčenkovej z dlhej väzby

WASHINGTON - Za "tvrdé a poburujúce" označili v utorok USA šesťmesačné predĺženie väzby ukrajinskej pilotky Nadie Savčenkovej, zadržiavanej v Rusku. Uviedla to nemecká tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Jeff Rathke vyzval Moskvu na prepustenie Savčenkovej a všetkých ďalších ukrajinských zajatcov v Rusku. Zdôraznil, že Savčenková je "vážne chorá" a stala sa "rukojemníčkou ruských orgánov". Savčenková bude mať 11. mája 34. narodeniny. Minulý týždeň ju v dôsledku zdravotných problémov vyvolaných hladovkou previezli z moskovskej väzby do mestskej nemocnice.

 

Po deviatich mesiacoch väzby ju ruské úrady 24. apríla oficiálne obžalovali zo spoluúčasti na vražde a z ilegálneho vstupu na územie Ruskej federácie.

 

Podľa ruských vyšetrovateľov Savčenková ešte ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu v Donbase úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na neozbrojených ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Potom podľa Moskvy prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady. Samotnému obvineniu priťažujú ešte podľa vyšetrovateľov "motívy politickej nenávisti".

 

Ukrajinská pilotka všetky obvinenia kategoricky popiera a tvrdí, že ju do Ruska zavliekli násilím po tom, čo ju zajali proruskí separatisti. "Európsky parlament zastáva názor, že zadržiavanie Nadie Savčenkovej ako vojnovej zajatkyne v ruskom väzení je porušením Ženevskej konvencie. Tí, ktorí sú za takéto konanie zodpovední, môžu čeliť medzinárodným sankciám a žalobám," konštatoval EP v rezolúcii z 30. apríla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies