USA vyzvali krajiny západnej pologule, aby zabránili Snowdenovi unikať

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 08:56 • 2 min
USA vyzvali krajiny západnej pologule, aby zabránili Snowdenovi unikať

WASHINGTON - Spojené štáty v nedeľu vyzvali bližšie nešpecifikované krajiny na západnej pologuli, ktoré môže Edward Snowden použiť na tranzit alebo sa na ich území skryť, aby tohto bývalého technika subdodávateľskej firmy tajnej služby nenechali uniknúť, ale vydali do vlasti.

slovakia

left justify in out

"USA upozorňujú tieto vlády, že Snowden je hľadaný za závažné zločiny a preto by mu nemalo byť dovolené pokračovať v ďalšom cestovaní po svete s výnimkou jeho návratu do Spojených štátov," uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí v písomnom vyhlásení, citovanom agentúrou Reuters.

Snowden, ktorý poskytol médiám informácie o prísne tajných programoch sledovania telefónov a internetu, sa v nedeľu letecky presunul z Hongkongu do Moskvy, odkiaľ má mať namierené do tretej krajiny, zrejme Ekvádoru. Jeho minister zahraničných vecí Ricardo Patino oznámil, že Snowden požiadal Ekvádor o azyl.

Podľa televíznej stanice CNN, odvolávajúcej sa na vysokopostaveného amerického predstaviteľa, USA vyzvali Ekvádor, aby Snowdenovi neudelil politický azyl. Podobné prosby adresoval Washington aj Venezuele a Kube, ktoré sa spomínajú ako potenciálne miesta, kde by sa Snowden mohol zastaviť.

V súvislosti so Snowdenovou kauzou prepukla roztržka medzi USA a Hongkongom, ktorý je osobitnou administratívnou oblasťou Číny. Washington vyčíta hongkonským úradom, že ho nechali odísť, hoci USA požiadali o jeho vydanie a majú s čínskym veľkomestom podpísanú zmluvu o vydávaní hľadaných osôb. V sobotu mu navyše bola zrušená platnosť jeho pasu. 

Hongkong však tvrdí, že americká žiadosť nemala všetky "zákonné požiadavky". Americké ministerstvo spravodlivosti však v nedeľu tento argument odmietlo s tým, že Hongkong nikdy nevyjadril výhrady voči náležitostiam žiadosti o vydanie Snowdena.

USA obžalovali Snowdena, bývalého zamestnanca firmy pracujúcej pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA), z krádeže federálneho majetku, nepovoleného vyzradenia informácií o národnej obrane a úmyselného vyzradenia tajných spravodajských informácií neoprávnenej strane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies