USA vyzvali Egypt, aby uskutočnil voľby napriek násilnostiam

NETKY.SK • 23 November 2011, 03:22 • 2 min
USA vyzvali Egypt, aby uskutočnil voľby napriek násilnostiam

USA vyzvali Egypt, aby uskutočnil voľby napriek násilnostiam

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty dnes vyzvali Egypt, aby uskutočnil voľby napriek vlne násilia a aby všetky strany zachovávali umiernenosť.
Počet obetí násilností, ktoré prepukli cez víkend, stúpol na 33.
Polícia v Káhire zasiahla v nedeľu proti protestujúcim ľuďom, ktorí požadovali ukončenie vlády armády. To vyústilo do najhorších násilností od ľudového povstania, ktoré vo februári zvrhlo dlhoročného autokratického prezidenta Husního Mubaraka.
Hovorca Bieleho domu Jay Carney vyzval na umiernenosť všetkých strán a dodal: "Spojené štáty sú stále presvedčené, že tieto tragické udalosti by nemali stáť voľbám v ceste."
Egyptská vláda už v nedeľu oznámila, že parlamentné voľby sa začnú tak, ako bolo plánované - v pondelok 28. novembra. A odmietla obavy, že zrážky s demonštrantami, v ktorých počas víkendu zahynuli ľudia a asi 1200 ich utrpelo zranenia, by mohli politický proces zmariť. Vláda v komuniké poprela, že by polícia použila ostrú muníciu voči protestujúcim. A zdôraznila, že "úmyselne vyprovokované napätie má za cieľ odložiť alebo zrušiť voľby, aby sa zabránilo opätovnému vybudovaniu štátnych inštitúcií".
Parlamentné voľby v Egypte po zvrhnutí Mubaraka sa majú uskutočniť v niekoľkých etapách od 28. novembra do 10. januára.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona