USA vyzbrojujú Kurdov v Iraku, pošlú tam aj odborníkov na poskytovanie pomoci

NETKY.SK • 11 August 2014, 19:09 • 2 min
USA vyzbrojujú Kurdov v Iraku, pošlú tam aj odborníkov na poskytovanie pomoci

WASHINGTON - Spojené štáty poskytujú zbrane Kurdom bojujúcim proti islamským militantom v severnom Iraku. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na americké ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

"Pracujeme s irackou vládou na tom, aby sme veľmi rýchlo dopravili Kurdom čo najviac zbraní, ktoré tak naliehavo potrebujú," uviedla hovorkyňa ministerstva Marie Harfová v rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN.
     

Zbrane sú poskytované z irackých a amerických rezerv, dodala.
     

Sever krajiny dobýjajú extrémistickí sunnitskí militanti z hnutia Islamský štát (IS) a obsadzujú čoraz väčšie časti územia. Vyhlásili tam už samozvaný kalifát, kde zaviedli prísnu interpretáciu islamského práva. Náboženské menšiny pod hrozbou smrti nútia, aby prestúpili na islam. Mnohých obyvateľov vyhnali do vyprahnutých hôr, kde trpia smädom a hladom.
     

Prezident severoirackého poloautonómneho regiónu Kurdistan Masúd Barzání cez víkend požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby Kurdom pomohlo dodávkami zbraní. "My nebojujeme s teroristickou organizáciou, bojujeme s teroristickým štátom," vyhlásil Barzání na tlačovej konferencii.
     

USA vysielajú do Iraku aj skupinu odborníkov na poskytovanie pomoci počas katastrof, ktorá bude pomáhať distribuovať humanitárne zásoby desaťtisícom ľuďom vyhnaných z domovov militantmi.
     

Americký úrad pre medzinárodný rozvoj dnes prostredníctvom svojho predstaviteľa Rajiva Shaha oznámil, že tím bude pomáhať s urýchľovaním poskytovania životne dôležitej pomoci Iračanom, ako je napríklad voda a potraviny.
     

Väčšina tejto pomoci pôjde tisícom príslušníkom irackej etnicko-náboženskej menšiny jezídov, ktorí uviazli na vrchu hory Sindžár na severozápade Iraku, kam ušli pred istou smrťou z rúk sunnitskách militantov. 
     

Tím bude koordinovať distribúciu pomoci medzi irackými predstaviteľmi, medzinárodnými partnermi a humanitárnymi organizáciami, napísala agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies