USA vyšlú k pobrežiu Kórejského polostrova svoju lietadlovú loď a nadzvukové bombardéry

NETKY.SK • 18 September 2017, 11:05 • 2 min
USA vyšlú k pobrežiu Kórejského polostrova svoju lietadlovú loď a nadzvukové bombardéry

SOUL - Spojené štáty plánujú vyslať v októbri k pobrežiu Kórejského polostrova jednu zo svojich lietadlových lodí, ktorá sa zúčastní na spoločnom cvičení s plavidlami juhokórejského vojenského námorníctva.

slovakia

left justify in out

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel vyzval dnes medzinárodné spoločenstvo, aby sa zapojilo do priamych rozhovorov so Severnou Kóreou s cieľom vyriešiť krízu súvisiacu s jej raketovými a jadrovými testami.

 

V rozhovore pre denník Bild uviedol, že priame rozhovory za účasti Severnej Kórey, USA, Číny a Ruska sú potrebné v snahe ponúknuť Pchjongjangu "inú bezpečnostnú záruku ako je jadrová bomba".

 

Podľa Gabriela nie je vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-un "šialený" a "drží sa chladne vykalkulovanej stratégie: myslí si, že keď má jadrovú bombu, jeho režim je v bezpečí. Pretože nikto sa ho neopováži ohroziť".

 

Šéf nemeckej diplomacie dodal, že potrvá istý čas, kým budú mať nedávno prijaté sankcie OSN voči KĽDR nejaký účinok. Poukázal pritom na Irán ako na príklad, ako sankcie môžu viesť k úspešnému riešeniu.

 

V správe ministerstva obrany predloženej poslancom juhokórejského parlamentu sa uvádza, že "spojenci usporiadajú v októbri námorné manévre, ktorých sa zúčastní aj úderná skupina americkej lietadlovej lode". O ktorú loď pôjde ministerstvo neuviedlo.

 

Koncom septembra Spojené štáty pravdepodobne vyšlú do Južnej Kórey aj svoje nadzvukové strategické bombardéry B-1B Lancer, ktoré majú domovskú základňu na americkom tichomorskom ostrove Guam.

 

Ide o reakciu Soulu a Spojených štátov na najnovšiu skúšku balistickej rakety stredného doletu, ktorú minulý týždeň uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR).

 

Severokórejská raketa odpálená v piatok preletela ponad japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do vôd Tichého oceánu, približne 2000 kilometrov východne od brehov Japonska.

 

KĽDR už na konci augusta vystrelila balistickú raketu stredného doletu typu Hwasong-12, ktorá taktiež preletela ponad severné Japonsko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona