USA vyšlú do Sýrie ďalších 250 vojakov, ktorí posilnia ťaženie proti IS

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 06:47 • 2 min
USA vyšlú do Sýrie ďalších 250 vojakov, ktorí posilnia ťaženie proti IS

HANNOVER - Americký prezident Barack Obama plánuje vyslať do Sýrie ďalších 250 členov vojenského personálu, čím sa zvýši americká pozemná sila v tejto krajine na zhruba 300 vojakov, ktorých úlohou bude bojovať proti extrémistom z tzv. Islamského štátu (IS). Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podrobnosti tohto zámeru budú spresnené dnes v nemeckom Hannoveri, kde šéf Bieleho domu ukončí svoju týždňovú zámorskú cestu, uviedli nemenovaní americkí činitelia. Obama pristúpil k tomuto rozhodnutiu po odporučení svojich vrchných vojenských poradcov, že sa tým prispeje k oslabeniu a postupnej likvidácii IS.

 

Jednou z hlavných úloh posilnenej americkej misie bude získať väčšie množstvo sunnitov pre ťaženie po boku kurdských jednotiek na severovýchode Sýrie. Tieto sily budú potrebné pri zaistení komunít s arabskou väčšinou v meste Rakka, ktoré je baštou radikálov. Medzi 250 americkými posilami budú i členovia špeciálnych oddielov.

 

Americký minister obrany Ashton Carter vyhlásil minulý týždeň, že USA vyšlú aj do Iraku dodatočných 217 vojakov, ktorí budú irackej armáde pomáhať v boji proti IS. Tento kontingent bude tiež zahŕňať príslušníkov špeciálnych síl a zvýši tak pozemnú prítomnosť amerických vojakov v krajine na celkovo 4087.

 

Islamský štát, známy aj pod akronymom Dáiš či skratkami ISIS a ISIL, má v područí mesto Mósul v Iraku a mesto Rakka v Sýrii, pričom predstavuje značnú hrozbu aj v zahraničí. Dôkazom je jeho prihlásenie sa k rozsiahlym koordinovaným teroristickým útokom, ku ktorým došlo vlani v novembri v Paríži a v marci v Bruseli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona