USA vyšlú do Iraku ďalších vojakov; budú zabezpečovať logistiku

NETKY.SK • 28 September 2016, 18:46 • 2 min
USA vyšlú do Iraku ďalších vojakov; budú zabezpečovať logistiku

WASHINGTON - Spojené štáty plánujú vyslať do Iraku ďalších vojakov. Ich úlohou bude poskytovať irackým ozbrojeným silám podporu v úsilí o znovudobytie mesta Mósul z rúk extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Po konzultácii s irackou vládou sú Spojené štáty pripravené poskytnúť ďalších príslušníkov svojich ozbrojených síl, ktorí budú v súvislosti s vrcholiacimi prípravami na bitku o Mósul viesť výcvik a poskytovať poradenstvo irackým silám," uviedol pre DPA nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktorý však nespresnil, koľko vojakov USA do Iraku vyšlú.


Podľa spravodajskej stanice NBC News by do Iraku malo odísť ďalších približne 600 príslušníkov amerických ozbrojených síl, ktorí by počas pripravovanej ofenzívy mali plniť úlohy spojené s logistickým zabezpečením bojových operácií.


V súčasnosti majú USA v Iraku približne 4500 svojich vojakov. Mósul, ktorý sa nachádza na severe Iraku a je jeho druhým najväčším mestom, okupujú militanti z IS od júna 2014. Iracká vláda vyjadrila nádej, že vládnym silám sa Mósul podarí dobyť ešte tento rok.


Islamský štát od roku 2014 postupne ovládol nielen Mósul, ale aj rozsiahle územia na severe a západe Iraku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona