USA vyslali jasný odkaz, na obmedzenia plavby v Juhočínskom mori nepristúpia

NETKY.SK • 6 August 2015, 14:27 • 2 min
USA vyslali jasný odkaz, na obmedzenia plavby v Juhočínskom mori nepristúpia

KAULA LUMPUR - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes v priamej narážke na Čínu vyzval všetky strany územných sporov v Juhočínskom mori na okamžité zastavenie provokatívnych akcií, ktoré vyhrotili napätie na jednej z najrušnejších lodných ciest na svete.

slovakia

left justify in out

Zdôraznil tiež, že USA nepristúpia na obmedzenie plavby ani preletov nad spornými územiami mora. "Poviem to jasne. Spojené štáty nepristúpia na obmedzenia slobody navigácie a preletov, alebo iných zákonných využívaní mora," citovala ho agentúra Reuters. "Nezáleží na tom, či ide o veľkú vojnovú loď alebo malý rybársky čln. Princíp je jasný: Práva všetkých štátov musia byť rešpektované."

 

Na stretnutí ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) Kerry povedal, že USA a ďalšie krajiny tlmočili Číne svoje obavy nad rozsahom jej územných nárokov, a rýchlosťou, s akou ich presadzuje voči svojim menším susedom.

 

Čínska "výstavba zariadení zameraných výlučne na vojenské účely zvyšuje napätie (v oblasti) a riziko destabilizácie v dôsledku militarizácie ďalších štátov s územnými nárokmi", citovala ho tlačová agentúra AP.

Šéf americkej diplomacie sa posťažoval, že Čína nedodržala svoj sľub, že uvoľní napätie a nebude sa pokúšať získať kontrolu nad plavbou v celom Juhočínskom mori a letmi nad ním.

 

Podľa amerických predstaviteľov si Čína iba za ostatných 18 mesiacov nárokovala vyše 3000 akrov (1200 ha) územia. Vietnam, Malajzia, Filipíny a Taiwan si v sporných oblastiach Juhočínskeho mora nárokovali za uplynulých 45 rokov spolu iba 100 akrov (40 ha) územia, čo je v porovnaní s čínskymi nárokmi len nepatrné číslo.

 

Japonsko dnes informovalo, že v stredu odovzdalo Vietnamu prvú z troch hliadkových lodí, ktoré mu daruje tento rok, aby mu pomohlo posilniť námornú bezpečnosť. Loď Hayato meria 56 metrov a posilní vietnamské sily hliadkujúce nad rybolovom, píše agentúra DPA. Vietnam je jednou z krajín, ktorých námorné územia sa prekrývajú s čínskymi nárokmi v regióne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona